Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Za jarné vypaľovanie trávy hrozí pokuta 331 eur

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

V jarnom období sa mnohí Banskobystričania rozhodli urobiť poriadok v okolí svojich domov a v záhradách vypaľovaním trávnych porastov, kríkov a stromov.

Banská Bystrica 8. apríla (TASR) – V jarnom období sa mnohí Banskobystričania rozhodli urobiť poriadok v okolí svojich domov a v záhradách vypaľovaním trávnych porastov, kríkov a stromov. Hrozí im však za to nemalá pokuta.

"Mesto a Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici žiadajú všetkých obyvateľov, aby nevypaľovali nahromadený rastlinný a komunálny odpad. Spojením suchej trávy, ohňa a vetra hrozí nebezpečenstvo vzniku požiarov,"
vyzvala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Sekerešová s tým, že za porušenie tohto zákazu hrozí pokuta vo výške 331 eur.

"Šírenie lesných požiarov je veľmi intenzívne a ich likvidácia je zdĺhavá, náročná na nasadené sily a prostriedky. V neposlednom rade sú to vysoké náklady na hasenie a nevyčísliteľná škoda na životnom prostredí. Žiadame preto všetkých občanov, aby tento zákaz dodržiavali,"
zdôraznil Karol Kubanda, vedúci referátu krízového riadenia magistrátu.

Zákon o ochrane pred požiarmi tiež zakazuje fajčiť alebo používať otvorený plameň na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru, zakladať oheň v priestoroch alebo na miestach, kde môže dôjsť k jeho rozšíreniu, vykonávať činnosti, ktoré si vyžadujú osobitné oprávnenie alebo odbornú spôsobilosť, vyvolávať bezdôvodne požiarny poplach a zbytočne privolávať hasičskú jednotku a zneužívať tiesňovú linku.

Ako banskobystrickí hasiči upozornili, občania by v prípade vzniku požiaru nemali riskovať, ale čo najrýchlejšie privolať pomoc na čísle 150 alebo 112.

V okrese Banská Bystrica bolo vlani 143 požiarov s celkovou škodou vyše 900.000 eur. Až 65 požiarov vzniklo na súkromných pozemkoch. Z dôvodu nepozornosti dospelých museli hasiči zasahovať 42-krát, 28 požiarov bolo založených úmyselne.