Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Zelený zákal je témou týždňa, Zvolenčanom zmerajú vnútroočný tlak

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Prvým krokom ku skorému odhaleniu ochorenia je informovanosť, tvrdia odborníci.

Banská Bystrica 11. marca (TASR) – Počas prebiehajúceho Svetového týždňa glaukómu, nazývaného zelený zákal, si Banskobystričania i Zvolenčania môžu o tomto ochorení vypočuť nielen prednášky, ale nechať si bezplatne zmerať vnútroočný tlak, ktorý predstavuje jeho najzávažnejší rizikový faktor.

Glaukóm je ochorenie zrakového nervu, v dôsledku ktorého dochádza k výpadkom videnia v zornom poli pacienta, čo si postihnutý ani neuvedomuje. Prvým krokom ku skorému odhaleniu ochorenia je informovanosť, tvrdia odborníci.

Banskobystričania sa o ňom dozvedia viac, ak vo štvrtok (12.3.) prídu do Veľkej siene magistrátu, kde o 12.00 h bude bezplatná prednáška. V rámci nej je možné zapojiť sa do zbierky použitých a nepotrebných okuliarov pre krajiny tretieho sveta. V ten istý deň si prednášku o oku a tomto ochorení vypočujú i študenti banskobystrického Gymnázia Andreja Sládkoviča.



Zvolenčania si zasa môžu dať bezplatne zmerať vnútroočný tlak v piatok (13.3.) od 8.00 do 15.00 h, ak navštívia Očné centrum Oftal v budove polikliniky na Kuzmányho nábreží.

Ako pripomína Slovenská glaukómová spoločnosť, toto ochorenie väčšinou nepostihuje rovnako rýchlo pravé a ľavé oko. Pacient často zistí, že horšie vidí až pri náhodnom prekrytí lepšie vidiaceho oka. Časté zakopávanie alebo narážanie do predmetov môže byť prejavom pokročilých zmien pri glaukómovom ochorení. Neskoro zachytený a neliečený glaukóm končí v nejednom prípade slepotou. S pribúdajúcim vekom výskyt ochorenia stúpa.

Vysoký vnútroočný tlak nemusí byť prítomný u všetkých typov glaukómu, no predstavuje najzávažnejší rizikový faktor. Je to jediný parameter, ktorý lekári vedia zmerať a ovplyvniť ho. Dá sa liečiť kvapkami či chirurgicky, trvale sa však nedá vyliečiť.