Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Zamilovaní sa môžu odfotiť ako Rómeo a Júlia aj zaľúbiť sa do Paríža

Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici - expozícia Matejov dom, pri príležitosti sviatku všetkých zaľúbených sprístupnilo verejnosti balkón na priečelí Matejovho domu od aj v roku 2014. Foto: TASR/Dušan Hein

Banskobystrické Stredoslovenské múzeum, expozícia Matejov dom, pri príležitosti sviatku všetkých zaľúbených oddnes až do nedele (15.2.) opäť sprístupnilo verejnosti balkón na priečelí Matejovho domu.

Banská Bystrica 13. februára (TASR) – Zamilované páry si môžu sobotňajší (14.2.) Deň zaľúbených, sviatok sv. Valentína, užiť v Banskej Bystrici nielen pri spoznávaní mesta lásky Paríža, ktoré je často označované i za mesto hriechu, ale zvečniť seba i svoju lásku na pamiatku na balkóne historického Matejovho domu.

Banskobystrické Stredoslovenské múzeum, expozícia Matejov dom, pri príležitosti sviatku všetkých zaľúbených oddnes až do nedele (15.2.) opäť sprístupnilo verejnosti balkón na priečelí Matejovho domu.

"Po prehliadke audiovizuálnej expozície môžu zamilované páry zažiť čaro dôb minulých a spoločne sa nechať vyfotografovať v dobových kostýmoch na kamennom balkóne Matejovho domu. Banskobystričania majú túto možnosť len pri ojedinelých príležitostiach a k týmto nezabudnuteľným momentom patrí sviatok sv. Valentína," uviedla Gabriela Kováčová zo Stredoslovenského múzea. Veria, že akcia Rómeo a Júlia na bystrický spôsob osloví mnohých zaľúbencov.

Moderná expozícia v Matejovom dome bola slávnostne otvorená pri príležitosti jubilejného 100. výročia založenia Mestského múzea v Banskej Bystrici. Audiovizuálna expozícia si získala obdiv nielen v radoch odborníkov, ale teší sa veľkej priazni aj u laickej verejnosti. Do dnešných dní expozíciu Matejov dom navštívilo vyše 15.000 návštevníkov. Cez víkend je otvorená od 13.00 do 17.00 h.

Po Matejovom dome si to zamilovaní v sobotu (14.2.) o 17.00 h môžu zamieriť do banskobystrického Beniczky Cafe & Wine Bar a spoločne sa zaľúbiť do krásneho mesta Paríž. Bude sa rozprávať o tých a o tom, čo milujeme. Témou je bedeker o Paríži, ktorý sa venuje očarujúcim kaviarňam, kníhkupectvám a ďalším miestam, ktoré sú spojené s významnými literátmi a osobitými príhodami v meste na Seine.

Kniha Zaľúbení do Paríža obsahuje 75 príbehov a tie priamo do mesta pod Urpínom prinesie autorka Andrea Puková. Pozvanie prijal aj Michal Havran ml., publicista, teológ a okrem iného i turistický sprievodca po netradičných parížskych lokalitách. Reč však bude aj o aktuálnych udalostiach v Paríži, ktoré zasiahli celý svet.