Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Záverečný účet mesta za rok 2014 ukázal, že Žiar hospodáril efektívne

Ilustračné foto Foto: TASR/Dušan Hein

Okrem prvej zmeny rozpočtu mesta bol na programe ostatného zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Žiari nad Hronom aj záverečný účet mesta za rok 2014.

Žiar nad Hronom 24. apríla (TASR) - Okrem prvej zmeny rozpočtu mesta bol na programe ostatného zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Žiari nad Hronom aj záverečný účet mesta za rok 2014. Ten podľa hlavného mestského ekonóma Martina Majerníka ukázal, že mesto vlani hospodárilo efektívne a ekonomicky zodpovedne.

"Mesto v minulom roku úspešne investovalo do mnohých projektov a popritom ešte dokázalo z peňazí, ktoré sme mali v rezervnom fonde z predchádzajúcich rokov, vyfinancovať investičné akcie, ktoré boli náročné, čo sa týka výšky peňazí, ale aj spracovania projektu," vysvetlil Majerník.

O tom, že mesto hospodárilo efektívne, svedčí podľa jeho slov aj prebytok bežného rozpočtu vo výške 1,067 milióna eur. "Čo nám dávalo predpoklad na to, aby sme nečerpali prostriedky z rezervného fondu a všetky investície vykrývali z prostriedkov, ktoré máme z bežných príjmov," zhodnotil Majerník. Prostriedky, ktoré mesto ušetrilo, tvoria rezervný fond v hodnote 430.000 eur.

Poslanci na rokovaní schválili aj prvú zmenu rozpočtu mesta. "Investujeme do veľkých projektov, ako je revitalizácia časti Etapa, kde chce mesto investovať necelých 200.000 eur, čo je významná položka v rozpočte vo výdavkovej časti," dodal Majerník.

Za pozitívnym hospodárením mesta je podľa jeho slov najmä plnenie príjmov na 106 %. "Netýka sa len podielových daní, ktoré sú garantované štátom, ale aj miestnych daní. Máme platobnú disciplínu na miestnych daniach relatívne vysokú," dodal s tým, že mestu sa podarilo stabilizovať nedoplatky. V oblasti výdavkov sa mestu podarilo ušetriť vo viacerých oblastiach.