Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Chorobnosť v Banskobystrickom kraji opäť stúpla, chrípky je však menej

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Najvyšší počet akútnych respiračných ochorení je podľa údajov Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v okresoch Zvolen, Rimavská Sobota, Žarnovica, Lučenec a Krupina.

Banská Bystrica 22. decembra (TASR) – Nárastom výskytu akútnych respiračných ochorení (ARO) o vyše štyri percentá sa vyznačoval aktuálny kalendárny týždeň v Banskobystrickom kraji (BBSK). TASR o tom informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová, podľa ktorej však lekári zaznamenali o štvrtinu menej prípadov chrípky a jej podobných ochorení (CHPO).

„V 51. kalendárnom týždni evidoval RÚVZ celkovo 5451 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 2000 osôb na 100.000 obyvateľov. CHPO sa vyskytli v 314 prípadoch, čo je chorobnosť takmer 120 ľudí na 100.000 obyvateľov,“ konkretizovala Tolnayová.

Najvyšší počet chorých na ARO je podľa údajov RÚVZ v okresoch Zvolen, Rimavská Sobota, Žarnovica, Lučenec a Krupina. „Z hľadiska veku ARO aj CHPO najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky aktívneho obyvateľstva, adolescentov a deti do 14 rokov,“ dodala hovorkyňa.