Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

V okrese Brezno zaznamenali ďalšie tri prípady žltačky

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

V dvoch prípadoch ide o ochorenie u detí, jedno je z Brezna a druhé zo Závadky na Hronom, a v jednom u dospelej osoby z Brezna.

Brezno 11. novembra (TASR) - V Breznianskom okrese zaznamenali tento týždeň ďalšie tri nové prípady žltačky. Ako informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Mária Tolnayová, v dvoch prípadoch ide o ochorenie u detí, jedno je z Brezna a druhé zo Závadky na Hronom, a v jednom u dospelej osoby z Brezna.

"Od začiatku tejto epidémie ochorelo už 31 ľudí. Všetky prípady boli sérologicky potvrdené aj laboratórnym dôkazom protilátok proti vírusu žltačky typu A," priblížila Tolnayová.

Ľudí, ktorí sa s chorými kontaktovali, hygienici zaočkovali a poučili o pravidlách sprísnených preventívnych opatrení. Samotné protiepidemické opatrenia v ohniskách nákazy ako dezinfekcia, lekársky dohľad, očkovanie kontaktných osôb sa zabezpečujú podľa Tolnayovej priebežne.

"Navyše epidemiológovia urobili kroky aj smerom k obchodným reťazcom. Tie požiadali o zvýšenú pozornosť a dezinfekciu madiel nákupných košov či akýchkoľvek zábradlí v obchodoch, ktorých sa potenciálne môžu dotýkať infikované osoby a tak šíriť žltačku ďalej," dodala hovorkyňa.