Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

Cestári v Žiari nad Hronom majú novú technológiu na plátanie výtlkov

Ako jedna z prvých samospráv na Slovensku zakúpil Žiar nad Hronom novú technológiu plátania výtlkov na verejných komunikáciách. Asfaltovanie výtlkov tzv. infražiaričom umožní opravu komunikácie do 48 hodín od nahlásenia v akomkoľvek počasí a v akýchkoľvek mrazoch. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Asfaltovanie na princípe infražiarenia umožní opravu ciest do 48 hodín a v akomkoľvek počasí.

Žiar nad Hronom 21. marca (TASR) – Ako jedna z prvých samospráv na Slovensku zakúpil Žiar nad Hronom novú technológiu plátania výtlkov na verejných komunikáciách. Asfaltovanie výtlkov tzv. infražiaričom umožní opravu komunikácie do 48 hodín od nahlásenia v akomkoľvek počasí a v akýchkoľvek mrazoch.

Podľa Ľubomíra Kupčiho z Mestských služieb Žiar and Hronom, s.r.o., uľahčí zariadenie v hodnote približne 11.000 eur cestárom prácu. "V zimných mesiacoch obalovačky nepracujú, tak si vieme pripraviť materiál na doplnenie výtlku pred zimným obdobím a vieme promptne zareagovať a výtlk opraviť aj v zime," podotkol v tejto súvislosti.



"Výhodou zariadenia je, že kvalita opravy výtlku týmto zariadením je neporovnateľná so štandardnými opravami," podotkol primátor Peter Antal s tým, že zariadenie splnilo ich očakávania. Cieľom samosprávy bolo totiž nájsť takú technológiu, ktorá je nielen cenovo prístupná, ale dáva možnosť používať ju aj v mínusových teplotách. Podľa Antala bude nová technológia šetriť aj mestské peniaze, pretože každý výtlk sa bude opravovať v čase keď vznikne a nie až potom, ako sa rozšíri.

Nové zariadenie už žiarski cestári používajú. Na jeho užívanie boli špeciálne vyškolení dvaja pracovníci. Pracuje na princípe infražiarenia. Zariadenie nahreje asfalt na teplotu 150 stupňov Celzia, ktorý je potom tvárny. Samotná oprava trvá približne 15 minút a po ďalších 15 minútach je možné po opravenom výtlku aj prechádzať.