Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Žiar nad Hronom chce získať peniaze na tiesňové hlásky

Ilustračné foto Foto: TASR/Dušan Hein

Celkové náklady sú vyčíslené na 43.600 eur, pričom na projekt žiada mesto dotáciu z ministerstva vnútra vo výške 80 percent z nich.

Žiar nad Hronom 30. septembra (TASR) - Žiarska mestská polícia (MsP) chce získať peniaze na unikátny projekt. V uliciach mesta by chcela inštalovať tiesňové hlásky. Podľa jej náčelníka Róberta Šišku takéto hlásky využívajú v zahraničí, a to najmä na frekventovaných miestach veľkých miest. Vďaka nim tak zabezpečujú vyššiu bezpečnosť na verejných priestranstvách.

Projekt podľa Šišku počíta s vytvorením siete siedmich tiesňových hlások, ktoré by boli zároveň prepojené na monitorovací kamerový systém v meste. Po zatlačení tlačidla na tiesňovej hláske by sa tak človek v tiesni spojil s bezpečnostnými zložkami.

"Vychádzali sme z predpokladu, že občania sa môžu často vyskytnúť v nejakých nebezpečných, krízových situáciách, kde nemajú možnosť využiť bežne dostupné komunikačné prostriedky, ako je mobilný telefón, či telefónna sieť a potrebujú niečo nahlásiť," priblížil Šiška.

Celkové náklady sú vyčíslené na 43.600 eur, pričom na projekt žiada mesto dotáciu z ministerstva vnútra vo výške 80 percent z nich. Ak ju v plnej výške nezíska, projekt bude musieť podľa Šišku oklieštiť. V prvej fáze by potom vybudovali komunikačný server a jednu hlásku.