Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Žiar nad Hronom má novú ulicu, pomenovaná je po uznávanom gynekológovi

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Ulica sa nachádza v blízkosti nemocnice, kde Ján Straka pôsobil.

Žiar nad Hronom 22. februára (TASR) - Meno uznávaného lekára Jána Straku ponesie nová ulica v Žiari nad Hronom, ktorej vznik vo štvrtok odsúhlasili žiarski mestskí poslanci.

"Kolmo na Ulicu Sládkovičova vznikla výstavba piatich rodinných domov. K týmto domom prináleží ulica, ktorá doteraz nebola upravená. Mesto ju vlani asfaltovalo, čiže už má parametre ulice a prináleží jej aj meno," vysvetlil prednosta Mestského úradu v Žiari nad Hronom Juraj Miškovič.

Z komisie pre školstvo a kultúru pri Mestskom zastupiteľstve v Žiari nad Hronom vzišiel podľa jeho slov návrh pomenovať ulicu po gynekológovi Jánovi Strakovi, ktorý pred rokmi pomáhal budovať novú nemocnicu v Žiari nad Hronom. Okrem toho sa nová ulica nachádza v blízkosti nemocnice, kde Straka pôsobil.

Pomenovanie novej ulice po tejto osobnosti víta aj viceprimátor a zároveň primár oddelenia anestézie a intenzívnej medicíny v žiarskej nemocnici Ladislav Kukolík. "Bol to veľký gynekológ a pôrodník. Každý rok organizujeme Strakove dni. Práve budúci mesiac sa bude konať 27. ročník podujatia Deň primára MUDr. Jána Straku s ústrednou témou Starostlivosť o ženu a dieťa," dodal Kukolík.