Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

ŽIAR NAD HRONOM nezískal úver na odkúpenie bytových domov

Foto: Andrej Galica

Dôvodom bol podľa primátora Petra Antala (nezávislý) fakt, že byty v čase schvaľovania žiadostí ešte neboli skolaudované.

Žiar nad Hronom 19. septembra (TASR) - Mestu Žiar nad Hronom sa nepodarilo získať úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) a dotáciu z ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja, prostredníctvom ktorých chcelo odkúpiť dva novovznikajúce bytové domy.

Dôvodom bol podľa primátora Petra Antala (nezávislý) fakt, že byty v čase schvaľovania žiadostí ešte neboli skolaudované. "Tento rok bolo enormné množstvo žiadostí o takúto výstavbu bytových domov a boli uprednostnené projekty, ktoré už boli v tom čase aj skolaudované," podotkol. O získanie úveru sa však bude samospráva naďalej usilovať.

Výstavba bytových domov v obytnom súbore Sever sa v súčasnosti finalizuje. Stavebník podľa primátora ohlásil kolaudačné konanie na koniec septembra. Podľa Antala by tak bola škoda byty neužívať a preto sa samospráva rozhodla pre náhradné riešenie. "Byty si zoberie do prenájmu mesto a bude ich ďalej poskytovať do podnájmu obyvateľom, ktorí budú úspešní v žrebovaní," vysvetlil Antal.

Žrebovanie je naplánované na 15. októbra a samospráva avizuje, že bude verejné. Nájomcovia budú podľa primátora platiť takú istú výšku nájomného ako v prípade, že by sa mestu podarilo byty odkúpiť. "To, čo mesto vyberie, to aj posunie stavebníkovi," dodal.