Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

ŽIAR N.HRONOM: Na opravu ciest a chodníkov pôjde tento rok 200.000 eur

Ako jedna z prvých samospráv na Slovensku zakúpil Žiar nad Hronom novú technológiu plátania výtlkov na verejných komunikáciách. Asfaltovanie výtlkov tzv. infražiaričom umožní opravu komunikácie do 48 hodín od nahlásenia v akomkoľvek počasí a v akýchkoľvek mrazoch. Foto: TASR/Jana Vodnáková

"Taká suma za posledných šesť rokov v rozpočte na tento účel vyčlenená doposiaľ nebola," hovorí Miloslav Baranec zo žiarskeho Mestského úradu.

Žiar nad Hronom 16. februára (TASR) - Na opravu ciest a chodníkov pôjde tento rok v Žiari nad Hronom 200.000 eur. "Taká suma za posledných šesť rokov v rozpočte na tento účel vyčlenená doposiaľ nebola," hovorí Miloslav Baranec zo žiarskeho Mestského úradu.

Dĺžka chodníkov je v porovnaní s ulicami v meste viac ako dvojnásobná a predstavuje takmer 48,5 km. V súvislosti s ich šírkou však mesto potrebuje zabezpečiť opravy a údržbu takmer 112.000 m2 ich plochy.

"V závislosti od ponuky dodávateľa, čo bude vypísané verejné obstarávanie, uvažujeme, že by sa mohli opraviť približne necelé tri kilometre chodníkov a iných komunikácií, čo je približne 8300 m2," podotkol Baranec.

Mesto zároveň zvažuje kúpu nového zariadenia, ktoré by malo zvýšiť kvalitu opráv trhlín a špár v chodníkoch. Nová technológia, ktorá by mesto stála 1560 eur, by mala pomôcť predĺžiť životnosť krytov komunikácií až na trojnásobok súčasnej doby. Ide o metódu zalievania prasklín, škár a spojov do šírky tri cm, na ktorej realizáciu nie sú potrebné žiadne veľké finančné prostriedky.