Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Nespisovné názvy ulíc budú Žiarčania používať aj v budúcnosti

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Nespisovné názvy niektorých ulíc pútajú pozornosť jazykovedcov.

Žiar nad Hronom 25. júna (TASR) - Dukelských hrdinov, Ulica Dr. Jánského či Hviezdoslavova, to sú názvy ulíc, ktoré v Žiari nad Hronom pútajú pozornosť jazykovedcov. Tieto nespisovné názvy používajú Žiarčania roky, nezmení sa to ani v budúcnosti.

Mestskí poslanci dnes síce schválili nové všeobecno záväzné nariadenie (VZN) o označovaní ulíc a verejných priestranstiev, no pôvodné názvy sa rozhodli ponechať. "Prílohou tohto VZN je aj zoznam ulíc a je v ňom ustanovené, že všetky doterajšie názvy ulíc ostávajú v pôvodnom znení a v platnosti," podotkla Stanislava Holosová zo žiarskeho Stavebného úradu.

Dôvody sú praktické - zmeny názvov ulíc by priniesli potrebu meniť viaceré doklady u veľkej časti obyvateľov. "Na zmenu názvu ulice môže podať návrh skupina obyvateľov, poslanci mestského zastupiteľstva alebo primátor mesta. Samozrejme, schvaľovací proces je veľmi jednoduchý, len administratívne postupy, ktoré sú viazané na zmenu názvu ulice, sú naozaj náročné, najmä pre obyvateľov," dodala Holosová.

Namiesto Duklianskych hrdinov tak bude aj naďalej Ulica Dukelských hrdinov. Ulica pomenovaná po Dr. Jánovi Jánskom tak bude naďalej Ulica Jánského a nie Janského. Pozornosť vzbudzuje aj Ulica Hviezdoslavova, keďže na niektorých tabuliach je označená ako Ulica P. O. Hviezdoslava. Mesto chce preto v blízkej budúcnosti tieto tabule vymeniť.

Schválené VZN hovorí aj o novej ulici, ktorá v Žiari vznikne. Tá pribudne v novom obytnom súbore Sever, ktorý je v súčasnosti vo výstavbe. Pomenovaná bude po rodákovi, insitnom maliarovi Júliusovi Považanovi. Tento podnet prišiel podľa Holosovej od Miestneho odboru Matice Slovenskej. "Považan je osobnosťou mesta. Podľa jeho mena nesie pomenovanie aj galéria a je pochovaný na miestnom cintoríne," dodala v tejto súvislosti Holosová.