Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

VIDEO: Hladina rieky Uh v Lekárovciach dosiahla výšku 10 metrov

Na snímke situácia na rieke Trnávka na ulici Varichovskej v Trebišove 7. novembra 2016. Stav vody dosiahol úroveň mosta a pracovníci Správy povodia Bodrogu - SVP, š.p. OZ Košice uložili preventívne vrecia s pieskom a odčerpávajú vodu z kanálov neďalekých rodinných domov. FOTO TASR - Roman Hanc Foto: TASR - Roman Hanc

Hasiči zasahovali najmä na východe republiky, kde je povodňová situácia na niektorých riekach a rovnako aj v okrese Zvolen, kde vietor v nedeľu vyvracal stromy.

Košice 7. novembra (TASR) – Daždivé počasie spôsobilo dnes výraznejší vzostup hladín niektorých riek v Košickom kraji. Výšku hladín zodpovedajúcu 3. stupňu povodňovej aktivity zaznamenávajú aktuálne na tokoch Olšava v Bohdanovciach, Roňava v Michaľanoch a Uh v Lekárovciach. Informoval o tom na poludnie Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webovej stránke.

Úroveň 2. stupňa dosiahla hladina Laborca v Humennom, úroveň 1. stupňa toky Laborec v Koškovciach, Výrava v Jabloňove, Hornád v Kysaku, Bodva v Turni nad Bodvou, Chlmec v Zemplínskom Branči, Okna v Remetských Hámroch a Udava v Udavskom.




Pre riziko povodní z trvalého dažďa vydal SHMÚ hydrologickú výstrahu 3. stupňa do utorkového (8.11.) rána pre okres Sobrance. Výstraha 2. stupňa sa vzťahuje na Košice okolie - Hornád a Trebišov – Roňava. Výstraha 1. stupňa je aktuálne pre okresy Michalovce, Košice okolie – Bodva a Trebišov bez Roňavy.

Situáciu v obci Lekárovce monitorujú, pripravení sú na každý variant



Na rieke Uh v obci Lekárovce zaznamenávajú veľmi pomalé znižovanie hladiny. TASR o tom informoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Pavel Machava. Podľa jeho slov sú vodohospodári pripravení na každý variant.

"Sme pripravení aj uvoľniť hrádzu na hranici, aby sme ochránili obec pred veľkou vodou," vysvetlil s tým, že podľa prepočtov by sa vyliala na plochu nad obcou. "Zatiaľ to nie je nevyhnutné," dodal.



Machava tiež uviedol, že sú na mieste, komunikujú s ukrajinskou stranou a situáciu neustále monitorujú. Podľa jeho slov sú aj záchranné zložky pripravené zasiahnuť, ale v súčasnosti to nie je potrebné.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na poludnie výstrahu tretieho stupňa pred povodňou pre okres Sobrance. Najkritickejší stav je práve na rieke Uh, kde hladina vystúpila na stanici Lekárovce od dnešnej polnoci o takmer päť metrov.

V obci Michaľany zaplavilo ihrisko



Výdatné dažde a zvýšená hladina rieky Roňava spôsobili dnes v obci Michaľany (okr. Trebišov) zaplavenie ihriska, na ktorom hrá miestny futbalový klub 5. ligu. Ohradená plocha tak skôr pripomína bazén ako priestor na futbal.

V uplynulých rokoch došlo k podobnej situácii už viackrát. Pri zvýšení hladiny rieky brzdí tok blízky cestný most a voda sa vylieva na ihrisko. Domáci si s tým nevedia rady.

"Tento problém nastal v dôsledku meliorácie rieky Roňava, ktorá bola ukončená za naším futbalovým ihriskom, a tá voda sa tu jednoducho zbrzdí a zaplavuje nám to ihrisko pravidelne. Nie je vo finančných možnostiach telovýchovnej jednoty ani obce, aby sa tento problém dal vyriešiť," uviedol dnes pre TASR člen výboru TJ Lokomotíva Michaľany Milan Ceran. Spomína, že v roku 2008 bola situácia ešte horšia, keď voda zaplavila aj hospodársku budovu so šatňami a skladom.



Na ihrisku chceli 13. novembra odohrať dohrávku 12. kola zemplínskej 5. ligy. Počasie plány zmenilo. "Na 99 percent sa ten zápas neodohrá, lebo nedokážeme pripraviť tento trávnik tak, aby bol regulárny podľa požiadaviek futbalového zväzu," skonštatoval Ceran.

V aktuálnom ročnom období bude podľa neho veľmi problematické dať trávnik opäť do poriadku. "Ostane nám tu naplavené bahno, s ktorým sa budeme musieť porátať, aby nám tá tráva nevyhnila. To znamená, že sa budeme modliť, aby sa počasie umúdrilo a troška sa nám oteplilo," dodal.

Hladina Roňavy v stanici Michaľany dosiahla v noci nadnes úroveň zodpovedajúcu 3. stupňu povodňovej aktivity. Vodný stav kulminoval dnes o 10.00 h, keď podľa meraní Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) dosiahol 341 cm.

Hasiči odčerpávali vody z pivníc



Hasiči v Košickom kraji zasahovali v súvislosti s počasím viackrát v noci nadnes a v priebehu dopoludnia. Počas noci odčerpávali vodu z pivníc rodinných domov v obciach Poruba pod Vihorlatom, Vinné, Jovsa v okrese Michalovce, Remetské Hámre v okrese Sobrance či Boliarov v okrese Košice-okolie. Dopoludnia zasahovali pri odčerpávaní vody v Nižnom Čaji, Bidovciach v okrese Košice-okolie a v Komárovciach v časti Sobraniec. Popadané stromy na cestu odstraňovali v oblasti obcí Kašov v okrese Trebišov a Žehra v okrese Spišská Nová Ves. TASR o tom informoval košický krajský hovorca hasičov Tomáš Berzetei.

Hasiči.
Foto: TASR/Adriana Antošková


V rámci tretieho výstražného stupňa pred povodňou zasadala v Sobranciach aj komisia



Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na poludnie výstrahu tretieho stupňa pred povodňou pre okres Sobrance. Najkritickejší stav je na rieke Uh, kde hladina vystúpila na stanici Lekárovce od dnešnej polnoci o viac ako štyri metre.

V tejto súvislosti zasadala na Okresnom úrade (OÚ) v Sobranciach protipovodňová komisia. Ako pre TASR uviedol prednosta úradu Boleslav Lešo, starostovia riešili problémy s vodou v obciach Vyšná Rybnica, Koromľa, Koňuš či Lekárovce. Zatopené boli tiež úseky ciest medzi dedinami Jasenov, Ruskovce a Sobrance, ale aj medzi obcami Kristy a Jenkovce.

Výstraha SHMÚ
Foto: Screenshot SHMÚ


Podľa slov prednostu voda z kopcov stiekla veľmi rýchlo do rovinatých častí Sobraneckého okresu. "Situácia sa hlavne k večeru vyhrocovala," vysvetlil s tým, že nepriaznivé počasie môže daný stav len zhoršiť. Hladina rieky Uh je stále monitorovaná. Preventívne sa pripravuje vrecovanie.

Protipovodňová komisia zasadne opäť o 19.30 h priamo v obci Lekárovce, kde sa podľa situácie prijmú ďalšie opatrenia.

Škody na majetku zatiaľ podľa slov Leša známe nie sú.

Výšku hladín zodpovedajúcu 3. stupňu povodňovej aktivity zaznamenávajú ešte na toku Roňava v Michaľanoch, hladina rieky tu však postupne klesá.

V okrese Zvolen úradovali dážď a vietor



Silný vietor vyvracal v nedeľu 6. novembra v okrese Zvolen stromy na cesty a dážď spôsobil tiež uvoľnenie skál zo svahov nad cestou. Hasiči zasahovali v katastri obce Michalková a Budča.



Podľa informácií z Operačného strediska Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici, skoro ráno museli traja príslušníci HaZZ s jedným kusom techniky odstraňovať skaly zo štátnej cesty I/66 neďaleko obce Michalková. Neskoro večer zase likvidovali popadané stromy na štátnej ceste za obcou Budča v smere na Turovú.

Pre okres Michalovce platí výstraha 2.stupňa pred dažďom



Hasiči absolvovali dnes v Michalovskom okrese šesť výjazdov, v rámci ktorých odčerpávali vodu prevažne z pivničných priestorov rodinných domov. TASR o tom informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach.



Slovenský hydrometeorologický ústav vydal nadnes pre Michalovský okres meteorologickú výstrahu druhého stupňa, pri ktorej sa miestami očakáva výskyt dažďa s úhrnom zrážok 50 - 90 milimetrov, ktorý predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, zároveň môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.