Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Jazierko na Borovej hore nad Zvolenom zmenilo farbu

Na snímke jazierko na Borovej hore nad Zvolenom 3. februára 2014. Foto: TASR/Jozef Poliak

Prírodné minerálne jazierko, ktoré malo vždy farbu oblohy, je aktuálne mútne, s odtieňom do zelena.

Zvolen 3. februára (TASR) - Zmenu farby a zintenzívnenie vybublávania plynov zaregistrovali v Jazierku Borová hora od začiatku roku návštevníci tamojšieho areálu nad Zvolenom. Prírodné minerálne jazierko, ktoré malo vždy farbu oblohy, je aktuálne mútne, s odtieňom do zelena.

Ako pre TASR uviedla štatutárna zástupkyňa Združenia Borová hora Zora Myslivcová, jazierko nebolo nikdy také, ako ho vidíme dnes. "Okrem vizuálnej zmeny je pravdepodobná aj zmena zloženia vody, respektíve plynov, ktoré sa dostávajú nad hladinu, keďže v okolí je aktuálne cítiť silný zápach," konštatovala.

Podľa nej je zaujímavé, že jazierko vykazuje všetky znaky nejakého prírodného procesu a to aj napriek tomu, že znalec pri ponuke predaja areálu v roku 2012 uviedol, že ide o "záhradné jazierko murované z kameňa v roku 1950".

Jazierko sa vytvorilo počas vzniku celého prírodného fenoménu Borová hora. Dnes má priemer 33 metrov a hĺbku 1,8 metra. Geológovia vravia, že buble od pleistocénu, čo je asi 1,8 milióna rokov, no niektorí dokonca tvrdia, že je ešte oveľa staršie. Celá travertínová kopa, ktorá Borovú horu vytvorila, má výšku asi 60 metrov.