Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Banskobystrický kraj

Hygienu rúk si do zvolenskej nemocnice prišli osvojiť stovky ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR / Radovan Stoklasa

Nemocnica zorganizovala toto podujatie hlavne kvôli prevencii a edukácii.

Zvolen 10. mája (TASR) - Viac ako 300 záujemcov si prišlo do Nemocnice Zvolen v rámci Dňa hygieny rúk osvojiť správnu techniku a návyky pri umývaní rúk. Nemocnica zorganizovala toto podujatie hlavne kvôli prevencii a edukácii.

Ako TASR informovala Alžbeta Sivá, hovorkyňa spoločnosti AGEL SK, ktorá nemocnicu spravuje, umývanie rúk je najjednoduchší a najefektívnejší spôsob, ako zabrániť vzniku a šíreniu rôznych infekcií. Dôkladná hygiena rúk podľa nej chráni aj pred respiračnými a ďalšími chorobami nazývanými tiež choroby špinavých rúk, ako sú hepatitída (žltačka) typu A i rôzne ochorenia hnačkového charakteru.

„Obzvlášť vítame záujem miestnych škôl a škôlok, pretože už pri najmenších deťoch vidíme niektoré zlozvyky, ktoré je potrebné zmeniť. Naopak vítame, keď sú deti od útleho veku vedené k samostatným hygienickým návykom. Vzhľadom na záujem verejnosti vieme už dnes avizovať, že akciu v rámci Dňa hygieny rúk určite zopakujeme aj o rok,“ uviedol riaditeľ nemocnice Ján Belanský.

Kontaktná forma prevencie sa podľa Sivej teší stále väčšej pozornosti zo strany pacientov, rodičov s deťmi a celej širokej verejnosti nielen zo Zvolena, ale i zo stredného Slovenska. Nemocnica Zvolen informuje o správnej technike umývania rúk už deti v predškolskom veku, a to prostredníctvom projektu s názvom Minko Špinko. Postavičku s týmto menom poznajú predovšetkým miestne deti. Za niekoľko rokov stihol navštíviť mnohé zvolenské škôlky a školy, kde pútavou a ľahkou formou učí správnej hygiene rúk. "Tento spôsob edukácie podporujú pedagógovia aj samotní rodičia," dodala hovorkyňa.