Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

Vo Zvolene sa začína prehliadka z festivalu Jeden svet

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Tucet filmov za tri dni ponúkne zvolenská prehliadka najúspešnejších snímok z 15. ročníka medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet.

Zvolen 16. februára (TASR) - Tucet filmov za tri dni ponúkne zvolenská prehliadka najúspešnejších snímok z 15. ročníka medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet, ktorý sa konal vlani v novembri v Bratislave. Prehliadka sa začína dnes v Kafé Džezva, pokračuje zajtra na Technickej univerzite a skončí sa v stredu na Starej radnici.

Každý deň je venovaný jednej téme. Dnes je to Stop extrémizmu, zajtra sa budú premietať filmy s témou Enviro a v stredu snímky o "rozvojových" krajinách.

Prehliadku dnes otvorí dokument o Lokálnej mene Živec vo Zvolene spojený s prednáškou. Po projekcii dvoch filmov - holandského I love hooligans a českého ANTIFA, odprezentuje občiansky aktivista Rado Sloboda projekt Nie v našom meste. Ide o platformu ľudí a organizácií zameraných na podporu a rozvoj tolerancie a ľudských práv v Banskej Bystrici.

Zajtra uvidia diváci britský film Projekt príroda, český Zelená púšť a Ropa zadarmo?, dánsky Podozrivá čokoláda, dva filmy o Tibete a slovenský dokumentárny film Lyrik.

Streda na Starej radnici je vyhradená pre filmy Muž, ktorý sadí stromy (ČR, SR) a Gulabi Gang (Nórsko, India, Dánsko). Na záver bude prednáška Andreja Návojského a Martina Buňa o "rozvojových" krajinách.

Prehliadku organizuje Filmový klub vo Zvolene v spolupráci s mestom Zvolen. Do celoslovenskej festivalovej tour prehliadky Jeden svet, organizovanej každoročne, sa OZ Človek v ohrození prvýkrát zapojilo v roku 2007.