Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Basketbal

Slovenské basketbalistky podľahli v príprave Srbkám o 32 bodov

Na snímke druhý zľava tréner Maroš Kováčik, uprostred Žofia Hruščáková a vpravo Katarína Tetemondová. Foto: FOTO TASR/Milan Kapusta

Pre zverenky trénera Maroša Kováčika je turnaj prípravou na júnové majstrovstvá Európy v Maďarsku a Rumunsku.

Lyon 14. mája (TASR) - Slovenské basketbalistky podľahli vo štvrtkovom úvodnom stretnutí na prípravnom medzinárodnom turnaji v Lyone Srbkám 53:85. Štvrťfinalistovi vlaňajších MS v Turecku bodovo vzdorovali len v prvej štvrtine a v ďalšom priebehu duelu márne doháňali narastajúcu stratu. Tá sa napokon vyšplhala na rozdiel 32 bodov.

Pre zverenky trénera Maroša Kováčika je turnaj prípravou na júnové majstrovstvá Európy v Maďarsku a Rumunsku. V piatok o 18.30 h na ňom nastúpia ešte proti Veľkej Británii a o deň neskôr si v rovnakom čase zmerajú sily s domácimi Francúzkami.

Medzinárodný turnaj v Lyone:
Srbsko - Slovensko 85:53 (46:34)

zostava SR a body: D. Baburová 7, Hruščáková 4, Bálintová 4, Kiššová 5, Jurčenková 16 (Tetemondová 0, Vyňuchalová 2, Páleníková 9, Lázárová 1, Janoščíková 0, Krč-Turbová 5, Slamová 0)
Najviac bodov Srbska: Milovanovičová 19, Cadová 14 (4 trojky), Pageová 9.
TH: 13/18 - 14/18, fauly: 21:24, trojky: 8/19 - 3/20, rozhodovali: Antiphon, Boue, Aitbari


Slovenky mali v prvej štvrtine o niečo presnejšiu i produktívnejšiu mušku. Viedli o päť bodov 15:10 a neskôr aj 17:12, následne však Srbky zlepšili streľbu spod koša a v ďalšom priebehu diktovali tempo hry. Slovenské družstvo súperovi nestačilo vzdorovať, nevychádzali mu ani pokusy spoza trojkového oblúka a prvý úspešný kôš v druhej štvrtine prišiel až po bezmála štyroch minútach. Táto strata sa napokon ukázala ako rozhodujúca, keďže zverenky Maroša Kováčika nenašli recept na priblíženie sa výrazne efektívnejším súperkám. Potvrdila to najmä záverečná štvrtina, v ktorej zaznamenali len päť bodov zásluhou Jurčenkovej štyroch a Páleníkovej trestného hodu.

Martin Pospíšil, asistent trénera SR: "O zápase rozhodli dva dôležité aspekty. Srbky už majú za sebou dva prípravné duely a bolo to mimoriadne cítiť, kým my ešte nie sme v ideálnom zápasovom tempe. Druhá vec, vedeli sme, že Srbsko bude hrať nátlakový basketbal, no nedokázali sme sa s tým vyrovnať. Mali sme veľmi veľa strát na lopte, čo spôsobila najmä vysoká agresivita súpera. Čakajú nás ešte Britky a Francúzky. Na začiatok prípravy sú to ťažké previerky, ale budujeme svoj herný koncept krok za krokom a je len dobré, že máme pred sebou ťažkých súperov."