Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Basketbal

Tréner Kováčik v Šoprone odporúča degustáciu vína a šomlói halušky

Maďarské mesto Šopron, ktoré je dejiskom súbojov základnej D-skupiny majstrovstiev Európy 2015 v basketbale žien, sa nachádza neďaleko rakúskych hraníc. Šopron má veľa pamätihodností. Na snímke vpravo mestská radnica. Šopron, 15. júna 2015 Foto: TASR/František Iván

V miestom šopronskom basketbalovom klube v minulosti pôsobila Katarína Tetemondová.

Šopron 15. júna (TASR) - Mesto Šopron, ktoré je dejiskom D-skupiny majstrovstiev Európy 2015 v basketbale žien, sa nachádza neďaleko rakúskych hraníc a cesta z Bratislavy doň trvá približne hodinu a pol. Môže sa popýšiť množstvom pamätihodností siahajúcich až do obdobia starých Rimanov, ale i sieťou reštaurácií, vinárničiek, či krčmičiek.

"Mesto poznám veľmi dobre, pretože som pôsobil rok pri maďarskej reprezentácii a všetky zrazy sme mali práve tu v Šoprone. Dôvodom bolo, že sa v blízkosti nachádza medzinárodné letisko vo Viedni, odkiaľ sme lietali. Centrum Šoprona je naozaj krásne, historické. Mesto malo pôvodne patriť Rakúšanom, ale napokon to pri rozdeľovaní dopadlo tak, že ho vzali Maďari. Je postavené v rakúskom štýle, nachádza tu veľmi veľa historických budov, malých krčmičiek, vinárničiek a odporúčal by som vyskúšať maďarské vína, ktoré sú fantastické. Z domácich špecialít by som odporučil najmä domáce šomlói halušky, ktoré sú asi najlepším dezertom na svete," uviedol pre TASR hlavný tréner Maroš Kováčik.

V okolí mesta sú vinohrady, kde sa pestuje známa odroda modrá frankovka - Kékfrankos a odroda Tramín. "Zo svojho pôsobenia pri reprezentácií si spomínam, keď sme boli na historickom námestí a kde bolo otvorenie i ME, na vinársku výstavu. Všetci maličkí výrobcovia vína z okolia predávali svoje vína a bola veľká ochutnávka. Bolo ich tam približne dvestopäťdesiat, takže nádherná akcia až do neskorých ranných hodín, kde ste si mohli kúpiť sklenený pohár. Vinári totiž nemajú radi, keď pijete z umelej hmoty alebo z papiera, so skleneným pohárom ste mohli chodiť od stánku k stánku, bola to veľmi príjemná akcia," zaspomínal si Kováčik.

V miestom šopronskom basketbalovom klube v minulosti pôsobila Katarína Tetemondová. "Je to veľmi pekné historické mesto, s pekným centrom a veľmi prijemnými ľuďmi. Návštevníci by si mali určite pozrieť centrum a navštíviť vychýrenú reštauráciu, kde majú naozaj skvelé jedlá a šaláty," odporučila Tetemondová, ktorej z maďarskej kuchyne imponovali klasické jedlá ako kurací perkelt a šomlói halušky.