Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Basketbal

ME18: Slováci sa lúčili so šampionátom prvou výhrou. Zdolali Lotyšov

Na snímke reprezentanti Slovenska po zápase o 15. miesto na majstrovstvách Európy v basketbale hráčov do 18 rokov medzi Slovenskom a Lotyšskom. Slovenská basketbalová reprezentácia hráčov do 18 rokov zakončila účinkovanie na majstrovstvách Európy svojej vekovej kategórie víťazne. V súboji o 15. miesto zdolala Lotyšov 69:57. Piešťany, 6. augusta 2017 FOTO Foto: TASR/Martin Palkovič

Mladí slovenskí Slováci mali už pred zápasom istotu zostupu do B-divízie, kde sa vrátia opäť po roku.

Piešťany 6. augusta (TASR) - Slovenská basketbalová reprezentácia hráčov do 18 rokov zakončila účinkovanie na majstrovstvách Európy svojej vekovej kategórie víťazne. V súboji o 15. miesto zdolala Lotyšov 69:57. Najlepším strelcom tímu trénera Richarda Ďuriša bol s 15 bodmi Dominik Kubala. Slováci mali už pred zápasom istotu zostupu do B-divízie, kde sa vrátia opäť po roku.

Oba tímy hrali bez tlaku na výsledok, preto to bol od úvodu ofenzívne ladený basketbal. Lotyšom patrili prvé minúty zápasu, ťažili v nich z ľahkých bodov po protiútokoch. Slovákov dostal do vedenia 23:17 po prvej štvrtine hlavne ofenzívne produktívny Majerčák. Jeho spoluhráčov držala naďalej v druhej 10-minútovke vysoká úspešnosť streľby, náskok sa dokonca dostal aj do dvojciferných hodnôt. Lotyšsku sa podarilo trochu zmierniť manko, po prvom polčase prehrávalo 31:36.

Slováci sa po prestávke vrátili ku svojej hre, kolektívnym výkonom sa im opäť podarilo odskočiť do dvojciferného vedenia. Pred záverečnými desiatimi minútami vyhrávali 58:43. Vo štvrtej štvrtine ešte zveľadili svoj náskok.

ME do 18 rokov - o 15. miesto:

Lotyšsko - Slovensko 57:69 (31:36)

zostavy a body:

Lotyšsko: Kaufmanis 10, Lacis 7, Ramanis 6, Atelbauers a Kampuss po 2 (Hermanovskis 11, Miška 8, Vikšne 5, Salienieks 4, Berkis 2, Višnevics 0)

Slovensko: Kubala 15, Ondruš 13, Majerčák 11, Kádaši 5, Bizub 2 (Zelizňák 9, Janošov 8, Danielič 6, Mátych, Páleník a Pavelka 0)

TH: 11/10 - 13/9, fauly: 17 - 16, trojky: 5 - 10, rozhodovali: Difallah (Fr.), Milojevič (Mac.), Zurapovič (BaH.), 100 divákov.

štvrtiny: 17:23, 14:13, 12:22, 14:11

Hlasy po zápase:

Richard Ďuriš, tréner SR: "Sme radi, že sme sa dočkali víťazstva a neostali sme v elitnej divízii bez jedinej výhry. Teší ma, že sme sa dokázali poučiť z prvého zápasu proti Lotyšom v skupine. Hrali sme oveľa odvážnejšie. To je dôležité, že bol herný progres. Predchádzajúce dva zápasy veľmi mrzia. Pred dnešným duelom sme hráčom povedali, že síce minulý rok bola jedna generácia, ktorá to prvýkrát v histórii vybojovala, ale táto môže tá, ktorá zaknihuje prvé víťazstvo. Nik nevie, kedy bude ďalšie. Sme radi, že sme to dokázali zvládnuť. Verím, že sa čoskoro medzi elitou ocitneme znova."

Jakub Kádaši, krídelník SR: "Myslím si, že sme od začiatku diktovali tempo hry. Súpera z Lotyšska sme jasne prevalcovali, zvíťazili sme dvojciferným rozdielom. Mali sme veľa útočných doskokov, konečne nám padlo niečo aj zvonku. Celkový herný prejav bol výborný. Zaslúžené víťazstvo."

Matej Majerčák, rozohrávač SR: "Začiatok nám vyšiel, od úvodu sme na nich vybehli ako v prvom zápase. Rozdielom bolo to, že sme si to udržiavali celý zápas. Chcel by som poďakovať chalanom, trénerom a realizačnému tímu za tieto pekné majstrovstvá. Mrzí nás, že sme sa neudržali v A-divízii. Myslím si, že môžeme zhodnotiť turnaj tak, že sme vydali zo seba všetko. Nemáme sa za čo hanbiť."