Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Basketbal

Basketbalisit SR idú do predkvalifikácie MS, Rudež: Šanca je reálna

Na snímke tréner slovenskej basketbalovej reprezentácie Ivan Rudež. Foto: TASR/Andrej Galica

Cieľom zverencov trénera Ivana Rudeža je dostať sa na niektoré z dvoch postupujúcich miest zaručujúce účasť v ďalšej fáze kvalifikácie na svetový šampionát.

Bratislava 1. augusta (TASR) – Slovenská mužská basketbalová reprezentácia odštartuje v stredu 2. augusta o 18.00 SELČ v Jerevane stretnutím proti Arménsku svoje účinkovanie v A-skupine predkvalifikácie majstrovstiev sveta 2019 v Číne. Cieľom zverencov trénera Ivana Rudeža je dostať sa na niektoré z dvoch postupujúcich miest zaručujúce účasť v ďalšej fáze kvalifikácie na svetový šampionát.

Podľa nového hracieho systému Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA) čaká najskôr na Slovákov spolu s ďalšími trinástimi tímami európska predkvalifikácia. V A-skupine budú ich súpermi Arménsko, Bosna a Hercegovina a Švédsko. "O Bosne a Hercegovine sme sa dozvedeli, že Jusuf Nurkič a Mirza Teletovič, ktorí pôsobia v NBA, nebudú hrať. Na jednej strane je to dobré, ale na druhej to otvorí priestor niektorým novým mladým hráčom, ktorí sa budú chcieť ukázať. Bosna je aj tak favoritom skupiny, nie je však taká silná, aká by bola s NBA hráčmi. Švédskom je tímom, ktorý je už šesť rokov pokope. Hrajú dobrý tímový basketbal. O všetkých máme veľa informácií, okrem Arménov. Tí totiž rozdávajú pasy a nie sme si istí, ktorý hráč sa objaví na ich súpiske v predkvalifikácii," povedal pre TASR k jednotlivým súperom tréner Slovenska Ivan Rudež.

Slováci majú za sebou takmer mesačnú prípravu v Šamoríne. Počas tohto obdobia odohrali dvojzápasy proti trom súperom - Macedónsku (79:64, druhý predčasne ukončený pre inzultáciu rozhodcu), Kosovu (61:69 a 75:73) a Maďarsku (47:76, 51:72). "Tri bloky prípravy by som zhodnotil pozitívne. V prvom rade sme nemali žiadne zranenia," uviedol kormidelník slovenského výberu. K tímu sa napokon na poslednú chvíľu pripojil aj skúsený pivot Radoslav Rančík z Interu Bratislava. Spolu s naturalizovaným americkým rozohrávačom Andrem Jonesom by mali patriť k ťahúňom tímu. "Má obrovský a pozitívny dopad na reprezentáciu. Je to veľký profesionál, do každého tréningu ide naplno a tiež odovzdáva svoje medzinárodné skúsenosti našim mladším hráčom. Ide o posilu pre náš tím," vyjadril sa Rudež o Jonesovi.

Kapitánom slovenského tímu bude v predkvalifikácii 28-ročný krídelník Stanislav Baldovský: "Som veľmi rád, je to pre mňa česť. Bolo to pre mňa prekvapenie, keďže som nemal v klube nejakú super sezónu. Skôr by som povedal, že to bola moja najhoršia sezóna v celej kariére. Ja som rád za to, že mi tréner verí." Hráč KB Košice si myslí, že tohtoročný výber je bojovnejší a má kolektívnejšieho ducha. "To bude kľúč k tomu, že môžeme pomýšľať aj na zdolanie takých silných súperov, akými sú Bosna a Hercegovina a Švédsko. Každý súper je ťažký. Musíme pristupovať k tomu zodpovedne, hlavne stopercentne po psychickej stránke. Majú hráčov na vyššej úrovni v európskych kluboch ako my. Môžeme prekvapiť bojovnosťou, tímových duchom. Každý súper je hrateľný, no treba dať do toho sto percent. Treba ukázať, že vieme hrať basketbal. Netreba sa báť. Keď budeme počúvať trénera, ktorý má svoju cestu, tak by nemal byť problém s každým jedným súperom," vyhlásil Baldovský.

Z predkvalifikácie idú ďalej v každej skupine tímy na prvých dvoch miestach. "Chceme sa prezentovať agresívnou hrou a nesebeckým útočným basketbalom. Chcem vidieť tím, ktorý bojuje jeden pre druhého. Ofenzívne sme sa trápili minulý rok. Očakávam, že tento rok odohráme na vyššej ofenzívnej úrovni. Ideme s cieľom vyhrať čo najviac zápasov, aby sme sa dostali v skupine na niektoré z prvých dvoch postupujúcich miest. Šanca je reálna," myslí si reprezentačný tréner.

Nominácia Slovenska na predkvalifikáciu MS 2019:

Mário Ihring (Orlandina Basket/Tal.), Šimon Krajčovič, Martin Bachan (obaja BK Levickí Patrioti), Dalibor Hlivák (VŠEMvs Karlovka Bratislava), Stanislav Baldovský, Richard Körner, Peter Sedmák (všetci KB Košice), Jaroslav Musil (BC Prievidza), Andre Jones (Fiat Turín/Tal.), Milan Žiak (bez klubovej príslušnosti), Michael Fusek (Spirou Charleroi/Belg.), Michal Baťka, Radoslav Rančík (obaja BK Inter Bratislava)

Program Slovenska v A-skupine predkvalifikácie MS 2019:

2. augusta o 18.00 h, Arménsko - Slovensko (Jerevan)
5. augusta o 20.00 h, Bosna a Hercegovina - Slovensko (Sarajevo)
9. augusta o 18.00 h, Slovensko - Švédsko (HANT aréna, Bratislava)
12. augusta o 20.00 h, Slovensko - Arménsko (HANT aréna, Bratislava)
16. augusta o 18.00 h, Slovensko - Bosna a Hercegovina (HANT aréna, Bratislava)
19. augusta o 16.00 h, Švédsko - Slovensko (Uppsala)