Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Basketbal

SBL bude mať v novej sezóne desať tímov, nováčikom bude Žilina

Na snímke hráči Interu sa radujú po piatom zápase finále play off Eurovia SBL medzi BK Inter Bratislava - MBK Rieker Com-therm Komárno 20. mája 2017 v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

V lige v porovnaní s predchádzajúcou sezónou nepokračujú Nitra a Lučenec.

Bratislava 1. júla (TASR) - Najvyššia slovenská súťaž basketbalistov bude mať v novej sezóne desať účastníkov. V záverečný deň podania prihlášok potvrdil účasť v SBL 2017/2018 aj MBK Žilina, ktorý bude figurovať ako nováčik. V lige v porovnaní s predchádzajúcou sezónou nepokračujú Nitra a Lučenec.

Nitra skončila v uplynulom ročníku na poslednom mieste. Z ligy nezostúpila, ale na konci júna oznámila, že odstupuje do súťaže. Dôvodov malo byť viacero - vysoké konkurenčné prostredie vrcholových športových klubov v Nitre, nadväzujúca nemožnosť získania dostatočného objemu financií od potenciálnych sponzorov v regióne na bezproblémové odohratie celej sezóny a aj nízka kvalita voľných slovenských hráčov s nepomerom k ich platovým požiadavkám. Po 15 rokoch tak z basketbalovej mapy zmizne dvojnásobný majster Slovenska (2005, 2009) a víťaz Slovenského pohára (2012).

Nový tréner Handlovej Krajnovič
Novým trénerom basketbalového klubu MBK Handlová sa stal Krunoslav Krajnovič. Štyridsaťjedenročný Chorvát sa vrátil na Slovensko po dvoch sezónach.

"Po mojom príchode do Handlovej a po vstupe do jej krásnej športovej haly, sa mi v okamihu vybavil obraz preplneného hľadiska z ligového ročníka 2005/2006, keď som s Lučencom získal titul práve po veľmi atraktívnej finálovej sérii s Handlovou. Veľmi si prajem, aby som podobnú atmosféru zažíval aj v nastávajúcej sezóne, pretože fanúšikovia Handlovej sú fantastickí," povedal pre oficiálnu klubovú stránku.

Krajnovič má s najvyššou slovenskou súťažou bohaté skúsenosti. S Lučencom získal ligový titul a Slovenský pohár, pôsobil aj v Žiline, Komárne, Spišskej Novej Vsi a Prievidzi. "V čase, keď ma vedenie Handlovej oslovilo, som mal ešte ďalšie tri ponuky, čo bolo pre mňa po dvojročnom basketbalovom pôste veľmi príjemné. Rozhodnutie zakotviť v Handlovej prišlo rýchlo, pretože je to klub, ktorý má okrem bohatej histórie, aj vynikajúce podmienky pre rast basketbalu. A práve s cieľom vrátiť tento klub tam, kam patrí, som sem prišiel. Chce to iba tvrdú prácu, disciplínu a trpezlivosť ako zo strany realizačného tímu, tak zo strany hráčov a najmä fanúšikov," dodal.

Nitru nasledoval Lučenec, ktorý sa vlani vrátil medzi elitu po ôsmich rokoch. Vydržal však len jednu sezónu. "Určite je to sklamanie pre fanúšikov, ktorí patrili k najlepším v súťaži, ale aj pre ostatnú basketbalovú verejnosť. Možným prísľubom do budúcnosti môže byť aj to, že mládež v Lučenci bude pokračovať," uviedol na oficiálnom webe SBL jej riaditeľ Peter Mičuda.

Pre štart v SBL sa po počiatočných váhaniach rozhodol aj MBK Žilina. Účastník prvoligovej súťaže mal k postupu našliapnuté už po základnej časti, v skupine o prvé až piate miesto v uplynulej sezóne jasne triumfoval. "Rozhodli sme sa hlavne kvôli mládeži, pre ktorú chceme, aby mala kde hrať a malo to aj pokračovanie," zdôvodnil prihlášku generálny manažér Žiliny Ondrej Šoška.

Sezóna 2017/2018 tak bude mať párny počet účastníkov – desať. Prihlášku si podali: BK Inter Bratislava (obhajca titulu), MBK Rieker Com-Therm Komárno, KB Košice, BC Prievidza, BK Levickí Patrioti, Iskra Svit, MBK Handlová, VŠEMvs Karlovka Bratislava, BK 04 AC LB Spišská Nová Ves a MBK Žilina. Základná časť sa podobne ako pred rokom bude hrať štvorkolovým systémom (2x doma, 2x vonku), ligový kolotoč si dá prestávku počas oficiálnych asociačných termínov a Slovenského pohára. Úvodný rozskok nového ročníka je na programe 30. septembra 2017. "Na poslednej schôdzi SBL sa kluby dohodli, že pri počte desiatich klubov v lige sa bude hrať štvorkolovým systémom. V základnej časti sa odohrá 36 kôl s následným play off. Oproti uplynulému ročníku bude v základnej časti o osem kôl menej, čo dáva družstvám možnosť kvalitnejšie trénovať a lepšie sa pripraviť na súťaž. Verím, že to pomôže hlavne mladým hráčom," dodal Mičuda pre basketliga.sk.

Okrem tradičných ligových zápasov je v hre aj účasť slovenských tímov v medzinárodných súťažiach. Inter mal záujem o účasť v Európskom pohári FIBA, ale napokon nedostal od Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA) výnimku na svoje koše v Hant aréne. Záujem je však o Alpsko-jadranský pohár, ktorý vyhrali v sezóne 2016/2017 basketbalisti Komárna.