Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Basketbal

Nitra a Lučenec sa neprihlásili do novej sezóny basketbalovej SBL

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Nitra skončila v uplynulej sezóne na poslednom jedenástom mieste, keď vyhrala iba tri zápasy.

Nitra 29. júna (TASR) - Vedenie basketbalového klubu MBK SPU Nitra sa rozhodlo neprihlásiť do Eurovia Slovenská basketbalová liga v sezóne 2017/2018. Profesionálny mužský basketbal sa tak pod Zoborom v nasledujúcom ročníku hrať nebude.

Klub mal väčšie problémy už od roku 2014, posledné tri sezóny odohral s mladým kádrom zloženým zo slovenských hráčov. Nitra skončila v uplynulej sezóne na poslednom jedenástom mieste, keď vyhrala iba tri zápasy.

Basketbalisti SPU Nitra nepodali prihlášku do nového ročníka SBL v sezóne 2017/18. Vedenie klubu sa jednoznačne rozhodlo nepokračovať v podmienkach, ktoré družstvo malo posledné tri roky od sezóny 2014/15, keď družstvo zachránil od konca bývalý hráč Peťo Seman. Trojročný projekt hrať SBL s mladými slovenskými hráčmi nikoho v Nitre ani na Slovensku neoslovil a tiež ani mladých slovenských hráčov.

Vedenie klubu malo za cieľ zdvojnásobiť najmenší rozpočet klub v SBL a hrať v lige dôstojnejšiu úlohu, ktorá by zaručila perspektívu rozvoja basketbalu. Tento zámer sa napriek tomu, že Nitra je momentálne centrom priemyselnej výroby a rozvoja v Európe a veľkej snahe vedenia nepodarilo naplniť.

MBK SPU sa ospravedlňuje svojim fanúšikom, že práve v čase, keď mesto Nitra bojuje o titul Európske mesto športu 2018, zaniká mužský basketbal, ktorý tu bol nepretržite 65 rokov v rôznych typoch súťaží.

O tomto kroku sme informovali vedenie SPU, primátora mesta ako aj sponzorov. Dúfame a pevne veríme, že sa po určitom čase opäť vrátime k profesionálnemu basketbalu mužov v Nitre, píše sa v oficiálnom stanovisku vedenia klubu na jeho facebookovom profile.

"Nemá význam fungovať ďalej na takej úrovni ako v posledných troch rokoch, to sú vyhodené peniaze. Ďalej sa už nedá, bolo to len trápenie. Nepodarilo sa mi zohnať viac peňazí na dôstojnejšie účinkovanie," uviedol pre nasanitra.sme.sk prezident klubu Stanislav Michalík.

Po Nitre nepodá prihlášku ani Lučenec

Krátko po oznámení neprihlásenia sa MBK SPU Nitra do budúcej sezóny Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy, prišla ďalšia zlá správa pre domáci mužský basketbal. V nasledujúcom ročníku nebude hrať najvyššiu súťaž ani MBK Lučenec. Predbežný počet účastníkov ligy tak klesol z jedenásť na deväť.

Informáciu priniesol oficiálny portál súťaže basketliga.sk, ktorý zverejnil aj stanovisko vedenia lučeneckého klubu.

MBK Lučenec po vyčerpaní všetkých možností pokračovať v basketbalovej extralige oznamuje s poľutovaním všetkým priaznivcom, že nepodá prihlášku do sezóny 2017/2018.

Dôvodov pre neúčasť je niekoľko:
- nepodarilo sa nám rozšíriť okruh partnerov klubu, ktorí by vstúpili finančne alebo personálne do štruktúr klubu
- nedostatok vlastných hráčov
- problém so zabezpečením kvalitných slovenských hráčov (požiadavka SBA - minimálne jeden Slovák na palubovke a šesť na súpiske)

Zároveň chceme poďakovať v prvom rade Mestu Lučenec, konkrétne p. primátorke Pivkovej, poslancom MSZ a hlavne viceprimátorovi p. Baculíkovi, ktorý s nami do poslednej chvíle hľadal všetky možnosti pre odvrátenie tohto stavu, všetkým podporovateľom. Mrzí nás, že nemôžeme naplniť túžby našich skvelých fanúšikov a nepodarilo sa nadviazať na basketbalovú tradíciu v našom meste, píše sa v stanovisku.