Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Basketbal

VIDEO: Warriors sú krok od titulu, v piatom finále zdolali Cleveland

Piaty zápas play off finále NBA v nedeľu 14. júna 2015 v kalifornskom Oaklande. Na snímke hore LeBron James. Foto: TASR/AP

Úradujúci najužitočnejší hráč súťaže Stephen Curry sa na výhre domácich podieľal 37 bodmi.

Oakland 15. júna (TASR) - Basketbalistov Golden State Warriors delí už iba jedno víťazstvo od titulu v zámorskej NBA. V piatom stretnutí finále play off zvíťazili na domácej palubovke nad Clevelandom Cavaliers 104:91 a v sérii sa ujali vedenia 3:2 na zápasy.

Úradujúci najužitočnejší hráč súťaže Stephen Curry sa na výhre domácich podieľal 37 bodmi, Cavs nepomohlo ani triple-double LeBrona Jamesa, líder Clevelandu zaznamenal 40 bodov, 11 asistencií a 14 doskokov.

Oba tímy si boli vedomé štatistík, ktoré hovorili, že víťaz piateho zápasu za stavu 2:2 historicky vyhral titul v dvanástich zo štrnástich prípadov. Výhodu domáceho prostredia mali tentoraz Warriors, ktorí vo svojej oaklandskej hale prehrali počas sezóny len štyri stretnutia. Tréner domácich Steve Kerr zopakoval základnú zostavu z predchádzajúceho duelu, keď pivota Andrewa Boguta opäť nahradil krídelník Andre Iguodala.

Golden State sa rýchlo ujali vedenia 8:2, na čo zareagoval hosťujúci kouč David Blatt tým, že stiahol z hry centra Timofeja Mozgova a nahradil ho trojkárom JR-om Smithom. Na palubovke tak nezostal jediný klasický pivot a bolo jasné, že o výsledku rozhodne muška strelcov jedného či druhého tímu. Prvý polčas bol vyrovnaný, oba tímy si držali súpera na dištanc. Po zmene strán sa domáci dostali do mierneho náskoku, ktorý sa však v polovici štvrtého dejstva po presnom trojkovom pokuse Jamesa zmenšil na rozdiel jediného bodu (80:79). V drese Warriors sa ale k výbornému výkonu postupne rozohral Curry a práve jeho koše boli v závere kľúčové. Zaznamenal dve rýchle trojky, nasledoval kôš Iguodalu a domáci sa 2:44 min pred záverečným klaksónom dostali do rozhodujúceho náskoku (96:86). Clevelandu sa aj napriek enormnej snahe nepodarilo už s výsledkom nič urobiť. Naopak, Warriors ho ešte vylepšili a po výhre 104:91 ich delí od zisku titulu jediné víťazstvo.

Curry predviedol svoj najlepší výkon v doterajšom priebehu finálovej série, keď celkovo nastrieľal 37 bodov. Premenil sedem z 13 trojkových pokusov a obranu súpera svojou presnou streľbou privádzal do zúfalstva. Hostia na ňom vystriedali troch obrancov, ale ani Shumpert, ani Dellavedova a ani Smith ho zo streleckého rytmu nevyviedli. "To, že to bude Stephov večer, som vedel už v úvode, keď súper stiahol z hry Mozgova a zo zápasu sa stal súboj strelcov. Hostia mu nechali príliš veľa priestoru a jemu sa to podarilo dokonale využiť. V závere bol takmer neomylný a vyhral nám zápas," pochválil svojho zverenca tréner Kerr. Curryho strelecká kanonáda zatienila aj ďalší skvelý výkon LeBrona Jamesa. Líder hostí opäť zaznamenal triple-double, keď tentoraz k 40 bodom pridal aj 14 doskokov a 11 asistencií. Na palubovke strávil 44 minút, z poľa premenil 15 z 34 pokusov. Cleveland však doplatil na úzky káder, ktorý v uplynulých týždňoch riadne preriedili zranenia, keď sedemčlennej rotácii v závere jednoducho došli sily. "Vedeli sme, že takmer všetko budú hrať cez Jamesa. On je takmer nebrániteľný, čiže sme s ním len behali a behali v snahe unaviť ho. Myslím si, že na konci sa nám to podarilo," usmieval sa po stretnutí Curry.

Cavaliers budú hostiť šiesty duel v noci na stredu a ak sa chcú udržať v sérii, musia vyhrať. "Verím, že to dokážame, pretože ja som najlepší hráč na svete," sršal sebavedomím James, ktorého však proti kolektívne hrajúcemu súperovi čaká viac ako náročná úloha.

Finále play off NBA - piaty zápas

GOLDEN STATE - CLEVELAND 104:91 (22:22, 29:28, 22:17, 31:24)



Warriors: Curry 37, Green 16, Iguodala 14, K. Thompson 12, Barnes 8 (Barbosa 13, Livingston 2, Lee 2, Ezeli 0

Cavaliers: James 40 /14 doskokov, 11 asistencií/, T. Thompson 19, Shumpert 10, Dellavedova 5, Mozgov 0 (Smith 14, Miller 3, Jones 0)

TH: 34/20 - 21/15, fauly: 25:28, trojky: 12:12. Diváci: 19.596.

/stav série: 3:2/