Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Aktivisti chcú zachrániť pamiatky na Bratislavskom hrade

Na snímke pohľad na Bratislavský hrad. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Zároveň vyzývajú predsedu NR SR na zakročenie.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Viac ako 6300 občanov, medzi ktorými sú historici, archeológovia, aktivisti či študenti, sa podpísalo pod otvorenú výzvu za záchranu archeologických pamiatok na Bratislavskom hrade, adresovanú predsedovi NR SR Petrovi Pellegrinimu. Dnes ju odovzdali v jeho kancelárii. TASR o tom informoval jeden z koordinátorov výzvy, nezávislý aktivista Matej Vagač.

Vo výzve občania žiadajú Pellegriniho, aby podnikol potrebné kroky na záchranu archeologických pamiatok z čias Rímskej ríše, ktoré sú ohrozené výstavbou garáží. "Ide o najstaršie murované stavby v strednej Európe, staršie ako slávne neďaleké rakúske Carnuntum, stavané antickou technikou a vysoko oceňovaných domácimi aj zahraničnými odborníkmi," informujú koordinátori výzvy.

Spoločne žiadajú, aby bola vytvorená zvláštna komisia. V nej by mali byť zastúpení občianski aktivisti, odborníci z vysokých škôl, Slovenskej akadémie vied (SAV), Mestského ústavu ochrany pamiatok v Bratislave, Krajského pamiatkového ústavu. Rovnako aj študenti histórie, archeológie a príbuzných odborov. Táto komisia by podľa nich mala preskúmať, či stavebné riešenie garáží je v súlade s kultúrno-historickými záujmami slovenskej odbornej a laickej verejnosti.

Zároveň požadujú zastavenie stavebných prác, dokým nebude komisiou schválený prepracovaný stavebný projekt.

Ako informoval Vagač, koordinátori na stredu (3.12.) plánujú pred NR SR pokojné protestné zhromaždenie. "Cieľom protestu je tiež vyjadriť nesúhlas s plánovaným zasypaním časti pamiatok či ich premiestňovaním. Zhromaždenie sa naopak bude zasadzovať za ich rekonštrukciu a sprístupnenie širokej odbornej aj laickej verejnosti," dodal.

Komunikačný odbor Národnej rady SR TASR informoval, že k tejto veci sa šéf parlamentu vyjadrí na tlačovej konferencii, ktorú plánujú zvolať v priebehu tohto týždňa.