Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Bratislava

Alej zelene pri Námestí slobody prejde kompletnou revitalizáciou

Hlavná architektka Bratislavy Ingrid Konrad Foto: Teraz.sk/Monika Voleková

Poškodené, choré brestovce nahradia jaseňovce metlinaté, stromy, ktoré okrem väčšej estetickej funkcie lepšie spĺňajú nároky na dreviny v čase súčasných klimatických zmien.

Bratislava 12. marca (TASR) - Alej pri Námestí slobody v Bratislave sa dočká obnovy. Poškodené, choré brestovce nahradia jaseňovce metlinaté, stromy, ktoré okrem väčšej estetickej funkcie lepšie spĺňajú nároky na dreviny v čase súčasných klimatických zmien. O revitalizácii aleje dnes informovali predstavitelia bratislavského magistrátu.

Hlavná architektka Bratislavy a odborný garant projektu Ingrid Konrad vysvetlila, že obnova je nevyhnutná. "Pred desať až 15 rokmi museli byť pôvodne vysadeným stromom orezané tzv. kostrové konáre smerujúce do komunikácie, čo však ovplyvnilo životnosť a statiku drevín. Dnes sú fatálne poškodené a keďže lemujú komunikáciu, po ktorej jazdia trolejbusy, predstavujú bezpečnostné riziko," uviedla Konrad.

Nové stromy - jaseňovce sú stavbou i formou koruny užšie, do prostredia s trolejovým vedením sa viac hodia. Konrad zdôraznila, že zmena bude pozitívom i pre celkový vzhľad stromoradia. "Miesto 45 vysádzame 53 stromov, alej bude tak vysadená pravidelnejšie. Nové stromy navyše na jar kvitnú a v lete majú ozdobné plody. Ide o osemročné dreviny, s priemerom pásu 20 až 28 cm," uviedla.

Revitalizácia sa dotkne i zelených pásov a stromových jám. "Vymeníme substrát a namiesto trávnika tam vysadíme kvitnúce trvalky zimozelene," vysvetlila Konrad. Ako dodala, ide aj o vodozádržné opatrenie, k čomu má prispieť i obnova chodníkov. "Tie majú byť vyspádované tak, aby zrážková voda stekala do týchto zelených pásov," spresnila.

Hodnota obnovy revitalizácie aleje sa premieta aj do nákladov. Ide o investíciu vo výške 150.000 eur. Revitalizácia je súčasťou projektu Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy, radnica môže na ňu využiť prostriedky z grantov Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Finančného mechanizmu EHP. Spolufinancovanie mesta je vo výške 15 percent.

Nórske kráľovstvo tak pomôže pri ďalšej premene zelenej plochy v Bratislave. Tak ako to bolo pri výsadbe stromov na Hlavnom a Františkánskom námestí, či stromoradí na Dolnozemskej ulici v Petržalke. "Toto je dôležitý zelený priestor pre Bratislavu, verím, že po revitalizácii bude z neho ešte príjemnejšie miesto, kam budú ľudia radi chodiť a ktoré bude oázou v čase letných horúčav," uviedla veľvyslankyňa Nórskeho kráľovstva v SR Inge Magistad.

Revitalizácia aleje pri Námestí slobody by mala trvať približne mesiac. Výrub a náhradná výstavba by sa mala realizovať prevažne počas víkendov, keď je menšia frekvencia dopravy.

Hlavné mesto bude realizovať i úpravu a revitalizáciu samotného Námestia slobody. V tohtoročnom rozpočte je na tieto účely alokovaných 120.000 eur. Podľa predstaviteľov mesta magistrát finišuje s prípravou projektu.