Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Bratislava

Počas leta Dúbravka zlepšuje podmienky v školách a knižnici

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavel Neubauer

Deväť materských škôl prechádza hygienickým maľovaním.


Bratislava 31. júla (TASR) – Samospráva bratislavskej Dúbravky využíva leto na zlepšenie podmienok vo svojich inštitúciách. Okrem obnovy viacerých školských objektov po nedávnom bezplatnom zavedení internetu pre čitateľov a prácach na online katalógu pokračuje v modernizácii miestnej knižnice na Sekurisovej ulici.

"Tento rok už prebehla obnova okien a knižnica má nové plastové. Počas leta plánuje miestny úrad ešte výmenu sklených výplní v budove, takzvaných kopilitov. Je plánovaná od 8. do 12. augusta. Knižnica bude v tom čase pre verejnosť zatvorená, naplno by mala opäť fungovať od 15. augusta. V Dúbravke kedysi pôsobilo až päť verejných knižníc. Zmena prišla po Nežnej revolúcii, vznikla centrálna Dúbravská knižnica na Sekurisovej a so 40.000 knihami je najväčšou vo štvrtom bratislavskom obvode," konštatuje Lucia Marcinatová z tlačového oddelenia tejto mestskej časti.

Podobne ako vlani vedenie Dúbravky organizuje v lete opravy a obnovy školských zariadení. Deväť materských škôl (MŠ) prechádza hygienickým maľovaním. MŠ Nejedlého je pre rekonštrukciu spojenej základnej školy (ZŠ) zatvorená počas celých prázdnin. Dôvodom je hluk aj bezpečnosť detí, keďže ZŠ Nejedlého dostane nové svetlá, rekonštruované sociálne zariadenia a veľkou prestavbou je aj zvýšenie kapacity školy o dve triedy.

"Záujem rodičov o štúdium na tejto škole, ktorú chcelo bývalé vedenie mestskej časti dokonca zatvoriť, totiž v posledných rokoch stúpol a škola sa stala aj vďaka jej riaditeľke Lene Kampmillerovej obľúbenou,"
zdôvodnil dúbravský starosta Martin Zaťovič.

Na ZŠ Pri kríži stavbári opravia havarijný stav striešok nad vstupmi do jej objektu, na ZŠ Sokolíkova okrem výmeny svetiel v triedach odstránia starý nebezpečný plot v športovom areáli.

Vlani začala mestská časť s rekonštrukciami kúpeľní v MŠ a teraz pokračuje. Obnoví kúpeľne a toalety v MŠ Ožvoldíkova a Ušiakova. Na MŠ Ušiakova už majú opravený chodník. MŠ Bazovského dostane nové exteriérové dvere a MŠ Nejedlého upravený hlavný vstup. K ďalším prácam patrí výmena podlahy v spálňach MŠ Sekurisova. Opravený je zavlhnutý múr v MŠ Galbavého. Do konca leta je v pláne aj výmena kopilitových zasklení v MŠ Cabanova a Pri kríži.

Dúbravka pokračuje aj v rekonštrukciách objektov všetkých štyroch ZŠ, s ktorými začala vlani. Minulý rok boli rôzne opravy aj v deviatich MŠ, riešila veľa havarijných stavov školských objektov. Pomohla pritom i dotácia 20.000 eur na riešenie havárií od Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Na stav školských budov v Dúbravke má podľa jej prednostu Rastislava Bagara vplyv ich vek, keďže pochádzajú zo 70. rokov, aj celkové poddimenzovanie financovania samospráv. Vedenie mestskej časti preto vyčlenilo na to viac eur než vlani a školstvo si dalo ako jednu z priorít. Po minulom vedení zdedila Dúbravka viaceré práce, ktoré musela reklamovať alebo znova opravovať.

"Jedným z príkladov vykonanej rekonštrukcie v minulosti je položenie nových obkladačiek v sociálnych zariadeniach priamo na staré obkladačky bez ich odstránenia. Mestská časť musela tiež napríklad zaplatiť pokutu takmer 2400 eur za neoprávnený odber elektriny v MŠ na Bazovského. Podobne bola za minulého vedenia problematická aj nepodarená rekonštrukcia dvoch sociálnych zariadení s kúpeľňami pre deti MŠ na Švantnerovej ulici," dodala Marcinatová.