Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Petržalka ide motivovať učiteľov, za lepšie výsledky im priplatí

Deň učiteľov 28. marca 2012. Na snímke prváčikovia s pani učiteľkou po odovzdaní kvetov na ZŠ Lechkého v Košiciach. Foto: TASR/František Iván

Podporené projekty by sa podľa Radosu mohli postupne začleniť do obvyklého výučbového procesu.

Bratislava 31. marca (TASR) – Naučiť lepšie, odmeniť viac – týmto heslom sa bude riadiť bratislavská Petržalka. Učiteľom v základných školách chce priplatiť za to, že so svojimi žiakmi dosiahnu lepšie výsledky. Program na zvýšenie motivácie pedagógov dnes jednohlasne schválili petržalskí miestni poslanci.

S návrhom prišiel zástupca starostu Michal Radosa. Ten vysvetlil, že výsledky žiakov či spokojnosť učiteľov ovplyvňuje veľa faktorov. Pripomenul, že medzi platmi pedagógov a priemerným platom v Bratislavskom kraji je výrazný rozdiel, učitelia sú málo finančne motivovaní skvalitňovať výučbu a mnoho mladých učiteľoch tak odchádza napríklad do súkromných škôl či iných povolaní.

O prácu učiteľa má tiež podľa Radosu záujem málo absolventov pedagogických fakúlt a v školách je tak vyšší vekový priemer pedagógov. Lepší žiaci tiež odchádzajú na osemročné gymnáziá, priemerné výsledky na druhom stupni škôl sa tak zhoršujú. V testovaní deviatakov dostali tiež petržalskí žiaci menej bodov, ako je celoslovenský priemer.

Mestská časť teraz od učiteľov chce, aby do výučby zavádzali inovácie a zvýšili tak jej kvalitu. Vytvoriť majú projekt a s ním sa potom uchádzať o príspevok od mestskej časti. Za každý mesiac trvania výučbovej časti projektu potom učiteľ bude môcť dostať odmenu vo výške 100 eur brutto. Priebeh bude mestská časť kontrolovať. Prvé žiadosti o podporu svojho projektu môžu učitelia dávať mestskej časti do konca mája. Projekt môže trvať jeden polrok školského roka alebo celý. "Je to prvá lastovička v rámci Bratislavy, možno aj Slovenska," podotkol Radosa.

V rozpočte na tento rok už samospráva vyčlenila na tento účel 10.000 eur. Ak bude projektov veľa a do sumy sa nezmestia, preferovať bude tie pre žiakov 4. a 5. ročníkov. Uprednostní tiež projekty v predmetoch slovenský jazyk a literatúra a matematika. Samospráva podporí tiež najviac tri projekty pedagógov z rovnakej základnej školy.

Projekty bude vyberať hodnotiaca komisia zložená zo zamestnanca mestskej časti z oddelenia školstva, zástupcu starostu, dvoch členov školskej komisie a troch externých členov, ktorých nominuje Slovenská komora učiteľov. S tou mestská časť návrh aj konzultovala.