Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Bratislava

Bratislavská Petržalka pokračuje v monitorovaní pamätihodností

Na snímke členovia orchestra počas pietnej spomienky na vojenskom cintoríne 1. svetovej vojny Petržalka - Kopčany. Foto: TASR/Pavol Zachar

Tie môžu obyvatelia vo svojom okolí nahlasovať na oddelenie kultúry miestneho úradu ešte do konca apríla.

Bratislava 12. marca (TASR) – Bratislavská Petržalka pokračuje v monitorovaní pamätihodností a umeleckých diel, ktoré sa nachádzajú na jej území. Tie môžu obyvatelia vo svojom okolí nahlasovať na oddelenie kultúry miestneho úradu ešte do konca apríla. Mestská časť takto získané informácie a údaje spracuje do pasportu spolu s fotodokumentáciou, aby zistila, v akom stave sú v súčasnosti jednotlivé objekty a diela. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Petržalky Michaela Platznerová.

Podľa ich stavu, resp. stavu poškodenia a podľa množstva peňazí by sa mohli niektoré z nich opraviť, niektoré z nich zakonzervovať, prípadne sa podarí zachrániť a opraviť aspoň časti, teda niektoré artefakty z daných pamätihodností a umeleckých diel. "Najprv chceme zistiť, v akom sú stave a či ešte žijú ich autori, ktorí by nám vedeli pomôcť pri ich oprave," povedala Platznerová s tým, že ich budú hľadať aj v spolupráci s hlavným mestom a Krajským pamiatkovým úradom. Sumárom diel by sa následne mala zaoberať komisia kultúry a mládeže a finančná komisia, a následne by sa ním zaoberali miestni poslanci. Presný termín známy ešte nie je, podľa hovorkyne by to mohlo byť koncom roka.

Urobiť pasportizáciu takýchto diel sa rozhodla asociácia sochárov v roku 2012. V uplynulom roku sa mestská časť Petržalka rozhodla zoznam aktualizovať a vypracovať súpis. "Hoci pamiatky oficiálne nemáme zverené do správy, záleží nám na tom, aby Petržalku nešpatili, ale naopak, aby prispeli k jej atmosfére," vysvetlil starosta Vladimír Bajan. Mestská časť si však uvedomuje, že to môže byť náročný proces. Niektoré grafiky na domoch v rámci zatepľovania prekryli farby, niektoré sochy zmizli úplne a z niektorých zostali len podstavce. Niektoré sú poškodené vandalmi, ako napr. plastika Zlomené krídlo na Tyršovom nábreží, niektoré sú zanedbané a hrdzavé, ako Strom života na Furdekovej ulici. Je tiež možné, že ak pozemok, kde pamiatky stáli, prešiel do súkromných rúk, tak ich mohol v mnohých prípadoch nový majiteľ odstrániť.

Samospráva na svojej stránke uvádza tiež zoznamy pamiatok a pamätihodností mesta a mestskej časti, ktorých spracovanie bolo motivované "snahou vytvoriť nástroj na poznanie a zdokumentovanie hodnotných nehnuteľných a hnuteľných pamiatok, predmetov, pojmov a udalostí, ktoré sa viažu ku kultúrnemu životu a histórii mesta". Okrem samotných pamätihodností sú zverejnené napr. aj národné kultúrne pamiatky, pamätníky, pomníky či tabule, plastiky ako súčasť komplexnej bytovej výstavby či vojenské bunkre.