Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Bratislava

Ružinovu pomáhajú pri niektorých projektoch aj klienti nocľahárne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Ide o pomoc pri odstraňovaní nelegálnych skládok ako istej formy pracovnej terapie, prípadne neskôr aj možnosť trvalého zamestnania v Ružinovskom podniku verejno-prospešných služieb.

Bratislava 31. mája (TASR) – Pri niektorých verejnoprospešných projektoch využíva bratislavský Ružinov aj klientov nízkoprahovej Nocľahárne sv. Vincenta de Paul na Ivánskej ceste. Ide o pomoc pri odstraňovaní nelegálnych skládok ako istej formy pracovnej terapie, prípadne neskôr aj možnosť trvalého zamestnania v Ružinovskom podniku verejno-prospešných služieb. TASR o tom dnes informovala ružinovská hovorkyňa Marianna Šebová.

"Traja už bývalí klienti nocľahárne sú u nás zamestnaní. Práve vďaka pracovnej terapii sa zamestnali v Ružinovskom podniku verejno-prospešných služieb," hovorí starosta Ružinova Dušan Pekár. Je presvedčený, že aj pre takéto prípady má pracovná terapia pre ľudí bez domova zmysel, pretože sa vďaka nej dokážu postaviť opäť na nohy.

To, že projekt spolupráce prináša zlepšenie života pre týchto ľudí, potvrdzuje aj koordinátor dobrovoľníkov z nocľahárne Jakub Bartoš. Podľa neho si jednak osvoja, resp. prehĺbia pracovné návyky, na druhej strane im finančné a nefinančné benefity ako forma odmeny zvyšujú životný štandard. "Klienti, ktorí sa zúčastňujú nárazových likvidácií skládok, dostanú finančnú podporu desať eur, dva lístky na mestskú hromadnú dopravu a sedem predplatených nocľahov, ako i kupón na pranie v nocľahárni," vysvetlil Bartoš.

Poukazuje pritom na to, že pracovná terapia prináša aj osvetu v problematike bezdomovectva a jeho riešenia. Tým, že sa klienti podieľajú na čistení a revitalizácii verejných priestranstiev, vysielajú podľa neho "signál" spoločnosti, že v mnohých prípadoch majú silnú motiváciu opäť sa začleniť do spoločnosti, potrebujú len optimálnu podporu.