Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Bratislavčanom prekáža hluk a zápach zo Slovnaftu, spustili petíciu

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

V prípade, že slovenské orgány nebudú riešiť túto situáciu, petíciu chcú odoslať na riešenie poslancom Európskeho parlamentu a príslušným komisiám a organizáciám Európskej únie.

Bratislava 16. júna (TASR) – Neustály hluk a zápach vnímajú niektorí Bratislavčania žijúci v okolí rafinérie Slovnaft. Od roku 2015 sa podľa nich tento problém len zhoršuje a sťažnosti nepomáhajú, rozhodli sa preto spustiť petíciu. V nej štátne i samosprávne orgány žiadajú o spoločný postup pri riešení tejto situácie. Ak by im nevyhoveli, sú pripravení obrátiť sa na Európsku úniu.

"My, obyvatelia bývajúci v okolí Slovnaftu, pociťujeme zníženú kvalitu bývania a vnímame možné zdravotné riziká, ktoré vznikajú procesmi prebiehajúcimi v areáli rafinérie," píšu v petícii. Obyvatelia z Podunajských Biskupíc, Ružinova, Vrakune, Petržalky, Rusoviec, ako aj z obcí pri Bratislave - Rovinky, Dunajskej Lužnej, Hamuliakova, Kalinkova či Mosta pri Bratislave majú vnímať zvýšenú hlučnosť šíriacu sa z rafinérie Slovnaft nielen počas dňa, ale najmä v nočných hodinách. Taktiež nízkofrekvenčné tóny šíriace sa vo vlnách z rafinérie či nepríjemný silný chemický zápach.

"Žiadame, aby bolo zabezpečené prijatie takých opatrení zo strany orgánov štátnej správy a miestnej samosprávy, ktoré povedú k odstráneniu tohto nevyhovujúceho stavu. V prípade, že príde k akýmkoľvek prekročeniam zákonom stanovených noriem, požadujeme, aby boli pre dotknutých obyvateľov v prípade porušovaní a prekročení noriem od rafinérie zabezpečené kompenzácie," informoval TASR občiansky aktivista z Podunajských Biskupíc Martin Halás.

Kompetentné kontrolné orgány zároveň žiadajú, aby bola zabezpečená neustála priebežná kontrola ukazovateľov hluku a zápachu s verejne prístupným publikovaním a vyhodnocovaním ukazovateľov hluku a zápachu vo všetkých dotknutých mestských častiach a obciach. V prípade, že slovenské orgány nebudú riešiť túto situáciu, petíciu chcú odoslať na riešenie poslancom Európskeho parlamentu a príslušným komisiám a organizáciám Európskej únie.

Spoločnosť Slovnaft na svojom webe uvádza, že sa nepretržite snaží o znižovanie emisií znečisťujúcich látok do ovzdušia. Kvalitu ovzdušia monitoruje na troch staniciach. Vnímanie zápachu je podľa firmy výrazne subjektívne. "Často zápach samotný nie je zdraviu škodlivý, no určite znižuje kvalitu prostredia, v ktorom ľudia žijú. Slovnaft preto vyvíja veľké úsilie na odstraňovanie zdrojov zápachu," píše spoločnosť. Ďalej tvrdí, že už v minulosti zmapovala zápachy a identifikovala zdrojové miesta. Výsledky podľa nej ukázali, že pachové látky nemajú negatívny vplyv na zdravie obyvateľstva.

Slovnaft deklaruje, že zaviedol opatrenia na zníženie únikov pachových látok. Taktiež tvrdí, že systematicky investuje do znižovania hlukovej záťaže, ktorej sú vystavení jeho zamestnanci a širšie okolie. "Plánované aktivity, ktoré zvyšujú hladinu hluku, sa v rafinérii vykonávajú výlučne v čase od 6.00 - 20.00 h. Spoločnosť Slovnaft o nich vopred informuje všetky okolité mestské časti," uviedla firma.