Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Svetový deň utečencov si v Bratislave pripomenú Dáždnikovým pochodom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ten pripomína, že každý 113. človek na svete bol donútený utiecť zo svojho domova pre vojnu alebo prenasledovanie. Najrôznejšie podujatia sa konajú vo viac ako 100 krajinách.

Bratislava 17. júna (TASR) – Bratislava si v nedeľu pripomenie Dáždnikovým pochodom a komunitným programom v Starej tržnici Svetový deň utečencov (20.6.). Ten pripomína, že každý 113. človek na svete bol donútený utiecť zo svojho domova pre vojnu alebo prenasledovanie. Najrôznejšie podujatia sa konajú vo viac ako 100 krajinách.

Nadácia Milana Šimečku a Slovenská humanitná rada v spolupráci s ďalšími organizáciami pripravili Nedeľnú Parádu, ktorá sa bude konať od 12.00 do 17.00 h v Starej tržnici. Súčasťou bude aj Dáždnikový pochod ulicami bratislavského Starého Mesta, ktorý sa v Bratislave uskutoční po siedmy raz. Podobné pochody sa organizujú v mnohých mestách Európy od roku 2010.

Podujatie sľubuje návštevníkom množstvo zážitkov a stretnutí s ľuďmi z viacerých krajín. Chýbať nebudú tvorivé dielne či hudobné vystúpenia. "Počas celého dňa budú ľudia môcť ochutnávať jedlá z celého sveta, napríklad z Afganistanu, Somálska, Konga, Sýrie a ďalších exotických krajín. Deň v Starej tržnici spríjemnia aj výstavy či rôzne workshopy. Svoju prácu predstavia mnohé mimovládne organizácie i iniciatívy na podporu utečencov," priblížili organizátori. Deti i dospelí si budú môcť pomaľovať svoj vlastný dáždnik, s ktorým vyrazia na Dáždnikový pochod o 17.00 h spred Starej tržnice.