Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Bratislava

Bratislava začne od piatka spúšťať prvé mestské fontány

Na archívnej snímke fontána Družba na Námestí slobody v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Rovnako budú počas letnej sezóny na dennej báze vykonávané kontroly funkčnosti riadiacich systémov, dávkovanie bazénovej chémie, stavov technických hodnôt či technologických zariadení.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Bratislava začne od piatka (5. 4.) spúšťať prvé mestské fontány. Celkovo ich postupne spustí 36. Paralelne chce spúšťať aj pitné fontánky. TASR o tom informoval hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Medzi prvými bude spustená fontána Družba na Námestí slobody, Ganymedova fontána na Hviezdoslavovom námestí pred budovou Slovenského národného divadla, fontána Žena s krčahom na Františkánskom námestí, Maximiliánova (Rolandova) fontána na Hlavnom námestí, fontána Lev s erbom pred Starou tržnicou na Námestí SNP či fontána Dievča so srnkou na Hviezdoslavovom námestí.

Bubla priblížil, že uvedeniu fontán do prevádzky predchádzalo viacero zásahov, vrátane revízií, kontrol či čistenia a povrchových úprav. Rovnako budú počas letnej sezóny na dennej báze vykonávané kontroly funkčnosti riadiacich systémov, dávkovanie bazénovej chémie, stavov technických hodnôt či technologických zariadení.

Podotkol, že viaceré mestské fontány pripomínajú kultúrne dedičstvo a sú zároveň Národnými kultúrnymi pamiatkami (NKP). Ide o fontány Maximiliánova, Ganymedova, Kačacia, Palugyayova studňa a studňa u Červeného raka. "Na fontánu Puk lipy v Ružinove sa začalo správne konanie o vyhlásení za NKP," dodal Bubla. Poznamenal, že fontány v meste majú nielen estetickú funkciu, ale sú nezastupiteľné aj pri ochladzovaní v letných mesiacoch a udržiavaní kvalitnej mikroklímy vo svojich lokalitách.