Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Bratislavskému magistrátu darovali defibrilátor

Odovzdanie externého defibrilátora mestu Bratislava od dobročinnej organizácie 1. Lions Club Bratislava Foto: TASR/Jakub Kotian

Automatický externý defibrilátor má väčšina európskych miest.

Bratislava 5. novembra (TASR) – Pomôcť chorému pri zlyhaní srdca do príchodu záchranky možno použitím defibrilátora už aj v centre Bratislavy. Dobročinná organizácia 1. Lions Club Bratislava ho dnes darovala magistrátu. Do konca týždňa by mala na Primaciálnom námestí pribudnúť aj viacjazyčná informačná tabuľa, ktorá bude na prítomnosť prístroja upozorňovať, v skratke prinesie aj inštrukcie o prvej pomoci.

"Automatický externý defibrilátor má väčšina európskych miest, oslovili sme preto bratislavský magistrát, či oň nemá záujem," povedal Tomáš Zajac z organizácie. Prístroj v hodnote do 2000 eur hradila organizácia z vlastných zdrojov, ktoré vyzbierala na dobročinných akciách. Prístroj dokáže ovládať aj úplný laik, po zapnutí prístroja ho bude navigovať hlasová služba, povedal riaditeľ spoločnosti Helago-SK Vadimír Horčičák. Možno ním zachrániť dieťa aj dospelého človeka. Spoločnosť defibrilátor distribuovala a bude sa oň pravidelne starať. Umiestnený bude na vrátnici magistrátu, ktorú nonstop niekto obsluhuje.

Odovzdanie defiblirárora


"Viac ako 80 percent náhlych úmrtí je pri zlyhaní činnosti srdca. Prístroj vyhodnotí, či srdcom preteká krv a ak nie, do tela pustí výboj, ktorý by ho mal naštartovať," vysvetlil Horčičák. Dodal, že prístroj zdravotný stav chorého nezhorší, práve naopak. Zachraňujúci laik tým dáva chorému vysoké šance na prežitie do príchodu záchranky. "V centre mesta bude prístroj pre veľkú koncentráciu turistov prínosný. Mesto na to vyhradené prostriedky nemá a preto sme radi, že nám prístroj podarovali," povedal bratislavský primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD).