Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

Bratislavská Petržalka pokračuje v odstraňovaní autovrakov z parkovísk

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Od januára zmizlo z verejných priestranstiev viac ako 100 takýchto motorových vozidiel.

Bratislava 8. júla (TASR) - Bratislavská Petržalka naďalej pokračuje v odstraňovaní vrakov áut. Od januára zmizlo z verejných priestranstiev viac ako 100 takýchto motorových vozidiel. Informuje o tom mestská časť na sociálnej sieti.

Z celkového počtu odstránila viac ako 30 samospráva prostredníctvom zmluvného partnera, ďalších takmer 70 nepojazdných vozidiel odstránili ich vlastníci, ktorí tak zareagovali na výzvy mestskej časti. "Je pripravených na odstránenie ďalších 14 vozidiel a desiatky ďalších sú rozpracované," uvádza mestská časť.

V prípade, že obyvatelia registrujú vo svojom okolí dlhodobo odstavené vozidlá, môžu sa obrátiť na miestny úrad, konkrétne na oddelenie životného prostredia. Ak vozidlo nemá tabuľky s evidenčným číslom a ani viditeľné VIN číslo, mestská časť naň umiestni výzvu na jeho odstránenie so 60-dňovou lehotou. Ak sa v tomto termíne nič nezmení, mestská časť predmetné vozidlo odstráni. Do celého procesu sa zapojila okrem samosprávy aj spoločnosť oprávnená na prevoz a spracovanie vozidiel a tiež okresný úrad, ktorý nakoniec rozhodne, čo s vozidlom, ak jeho držiteľ nejaví záujem.

Úrad sa však často stretáva s prípadmi, keď vozidlo tabuľku s evidenčným číslom má, ale je viditeľne spustnuté, má neplatnú nálepku o vykonaní technickej a emisnej kontroly a je zjavné, že vozidlo je dlhodobo nepoužívané. "V tomto prípade je proces odstraňovania zdĺhavejší, nakoľko často ide o prípady, kedy sa vlastníkovi nedá doručiť poštová zásielka s výzvou na odstránenie, prípadne vozidlo je predmetom dedičského konania, či je zaťažené exekúciou, čo celý proces značne komplikuje, predlžuje a v krajnom prípade celkom znemožňuje," zdôrazňuje samospráva.

Mestská časť eviduje všetky registrované vraky na webovej stránke, kde je uvedený ich abecedný zoznam podľa ŠPZ.