Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Bratislavská Vrakuňa bude mať novú oddychovú zónu i cyklochodník

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Projekt je hradený z eurofondov, Vrakuňa získala nenávratný finančný príspevok vo výške 306.629,38 eura. So stavebnými prácami začnú tento mesiac, ukončia ich počas jesene.

Bratislava 8. septembra (TASR) – V bratislavskej Vrakuni vyrastie nová oddychová zóna a viac ako kilometer dlhý cyklochodník, vedúci z mestskej časti cez Malý Dunaj až po letisko M.R. Štefánika. Nová infraštruktúra, rátajúca aj s predĺžením pešej promenády či novým nástupným miestom pre vodákov na brehu Malého Dunaja, je súčasťou medzinárodného projektu medzi Slovenskou a Maďarskou republikou "Danube Bike&Boat".

Projekt je hradený z eurofondov, Vrakuňa získala nenávratný finančný príspevok vo výške 306.629,38 eura. So stavebnými prácami začnú tento mesiac, ukončia ich počas jesene.

"Cieľom celého projektu je na slovenskej a maďarskej strane vybudovať potrebnú rekreačnú infraštruktúru so zameraním na vodáctvo a cykloturizmus. Dnes sme mali oficiálne 'poklepanie' základného stavebného kameňa na projekte. Vrakuňa je všeobecne vstupnou bránou vodákov na Malý Dunaj. Druhou etapou tohto projektu je cyklotrasa z konca Vrakune, ktorá by mala viesť až po letisko," uviedol pre TASR zástupca starostu mestskej časti Bratislava-Vrakuňa Stanislav Bruna.

Medzinárodný projekt Danube Bike&Boat chce využiť prírodné a kultúrne bohatstvo cezhraničného územia a vytvoriť atraktívnu turistickú destináciu "Vnútrozemská delta Dunaja" v oblasti Žitný ostrov a Szigetkoz. Projekt je podporený a financovaný z programu cezhraničnej spolupráce INTERREG V-A-SK-HU a prioritnej osi Príroda a kultúra. V rámci projektu bude na Slovensku a Maďarsku vybudovaná rekreačná, vodácka a cykloturistická infraštruktúra na viac ako 30 miestach v Maďarsku a na Slovensku. Okrem oddychovej zóny a prístaviska vo Vrakuni bude tiež zrekonštruovaný skanzen s vodným mlynom v Jelke, postavené Centrum vodáckej turistiky v Šamoríne a vybudované Korzo v Zálesí.