Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Bratislava

Bratislavská výstava predstaví aktivity významnej rodiny Országhovcov

Poľský inštitút v Bratislave, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Expozícia z verejných a súkromných zbierok dokumentuje obdobie 19. a 20. storočia.

Bratislava 9. júla (TASR) – Prierezová výstava Országhovci - Príbeh zabudnutej slovenskej elity poskytne pohľad na významnú a úspešnú, no doteraz všeobecne málo známu rodinu. V galérii Poľského inštitútu v centre Bratislavy ju verejnosti sprístupnia v stredu (10. 7.) o 17.00 hodine.

"Táto rodina stála za jedným z prvých obchodných domov Bratia Országh vo Varšave i celom Poľsku. Predstaví aj život poľskej vetvy rodiny žijúcej doteraz na území Poľska. Tiež dôležité udalosti: stretnutie zakladateľa spoločnosti Bratia Országh Jozefa Országha s ruským cárom, tragickú smrť Wladyslawa Országha v koncentračnom tábore Auschwitz, či objavy známeho poľského chemika Andrzeja Országha," informuje Teresa Lukáčová z Poľského inštitútu.

Expozícia z verejných a súkromných zbierok dokumentuje obdobie 19. a 20. storočia. Prezrádza, ako s danou rodinou súvisí olejkárstvo, Memorandum slovenského národa, Matica slovenská, Martinská deklarácia, textilka Slovenka, diplomacia, politika, poľský a slovenský odboj, či lanovka na Lomnický štít.

Jej kurátorom je Michal Budaj z Neziskovej organizácie pre komunitný rozvoj. Na výstavu nadväzuje o 11.00 hodine uloženie venca na hrob Jozefa Országha - majora ruských légií - na Ondrejskom cintoríne a o 19.00 hodine pred budovou Úradu vlády SR položenie pamätného kameňa (Stolpersteine) pre diplomata Jána Országha, ktorý tragicky zahynul v koncentračnom tábore Mauthausen.

Výstava potrvá do 22. júla. Koná sa pod záštitou predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Juraja Drobu.