Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Bratislava

Bratislavský Bál uzavrel plesovú sezónu v hlavnom meste

Plesovú sezónu v hlavnom meste uzatváral opäť Bratislavský Bál, druhý najprestížnejší mestský ples. Svoje miesto si 14. ročník tohto podujatia našiel v sobotu večer 7. februára 2015 v priestoroch bratislavskej Reduty. Súčasťou plesového večera je ocenenie Júliusa Satinského Bratislavská čučoriedka, ktoré sa udeľuje vo dvoch kategóriách. Tento rok si ich prevzali výtvarník Miroslav Cipár a architekt Gabriel Rovniak. Na snímke úvodný tanec novicov, ktorý je už tradičnou súčasťou bálu. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Úvodnú noblesu do sály tradične priniesli počas Tancu novicov páry frekventantov kurzov tanečnej školy. Hostia sa zabávali na troch scénach, hlavnej koncertnej sále, divadelnej sále a v kaviarni.

Bratislava 7. februára (TASR) – Plesovú sezónu v hlavnom meste uzatvára opäť Bratislavský Bál, druhý najprestížnejší mestský ples. Svoje miesto si 14. ročník tohto podujatia našiel v sobotu večer (7.2.) v priestoroch bratislavskej Reduty. Súčasťou plesového večera je ocenenie Júliusa Satinského Bratislavská čučoriedka, ktoré sa udeľuje vo dvoch kategóriách. Tento rok si ich prevzali výtvarník Miroslav Cipár a architekt Gabriel Rovniak.



Bratislavský Bál zachováva už niekoľko rokov v programe tri prvky – hudbu, zábavu a tradíciu - ktorými dosahuje obľúbenosť. Úvodnú noblesu do sály tradične priniesli počas Tancu novicov páry frekventantov kurzov tanečnej školy. Hostia sa zabávali na troch scénach, hlavnej koncertnej sále, divadelnej sále a v kaviarni. O zábavu sa postarali Braňo Belorid Big Band, Metropolitný orchester Bratislava, americký spevák Big John spolu s hudobníkmi z Vienna Soul Society, skupina Starmania, kapela SwinGang, Silent Trio a známa skupina DESmod. Polnočným prekvapením bolo vystúpenie speváčky Celeste Buckingham.

Ocenenie Bratislavská čučoriedka v kategórii Osobnosť si prevzal maliar, grafik, ilustrátor a sochár Miroslav Cipár za prínos do výtvarného ocenenia ma Slovensku.

"Keď som si pozrel na osobnosti, ktoré to ocenenie dostali predo mnou, tak to je veľmi noblesná zostava, takže to je veľké ocenenie a ďakujem. Keď sa udeľovala prvá Čučoriedka, tak ja som robil diplom, bol som vlastne účastný už vtedy. Prišli za mnou, že som kaligraf, či by som to nenapísal. Tak som to urobil. Prvá bola pani Kišoňová-Hubová. A spomienky na Jula Satinského? Stretával som sa s ním dosť často pri Ondrejskom cintoríne, rodina mojej ženy má tam hrob, kde chodievame. On tam kočíkoval svojich potomkov. Keď sme sa stretli, hovoril - vždy ma nájdeš pri tom popletenom strome. Bol tam totiž taký vyschnutý popletený strom," uviedol pre TASR ocenený výtvarník Miroslav Cipár.

V kategórii Idea – počin roka si ocenenie prevzal architekt Gabriel Drobniak. Čestná rada mu ho udelila ako hlavnému architektovi rekonštrukcie bratislavskej Reduty a jej vynovenia na moderné sídlo a koncertnú sieň Slovenskej filharmónie.

"Prvé projekty sa urobili už v roku 2005, v roku 2006 sa odsúhlasili, potom sa skoro päť rokov vyberal dodávateľ, ktorý to mal realizovať. Samotná rekonštrukcia začala v roku 2010, trvala dva roky. Tie dva roky boli pre mňa veľmi ťažké, pretože som tu strávil denne desiatky hodín. Túto budovu sme koncipovali ako multifunkčnú budovu, tak ako bola v roku 1917 odovzdaná. Bol to spoločenský dom mesta, až v 50. rokoch ho dostala Slovenská filharmónia a stal sa jej sídlom. Spoločenská funkcia budovy zaostávala za kultúrnou, my sme ju chceli dostať do tej podoby, aby sa aj spoločenská funkcia vyrovnala kultúrnej. Dokladom toho je aj tento Bál. Navyše tu bude mať sídlo pol roka Rada Európskej únie," doplnil ocenený Gabriel Drobniak.

"Je to výnimočná príležitosť, Bratislava je hlavné mesto Slovenska a Bratislavský Bál je vrchol spoločenskej a plesovej sezóny. Je to krásny pocit, keď môžem ten Bál otvoriť, privítať vzácnych hostí a spolu s nimi stráviť tento výnimočný večer," uviedol pre TASR primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

K Bratislavskému Bálu patrí už osvedčená moderátorská dvojica Iveta Malachovská a Vlado Vondrák. K tradícii patrí aj Polnočný magazín, do ktorého sa dostane celé bálové dianie.