Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Bratislava

Vedenie BSK reaguje na obvinenia z podozrivej zákazky v Divadle Aréna

Na snímke Divadlo Aréna. Foto: TASR/Ivan Majerský

Pri voľbe samotného postupu verejného obstarávania bol podľa hovorkyne BSK použitý najtransparentnejší postup.

Bratislava 9. marca (TASR) – Vedenie Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) odmieta kritiku podpredsedu BSK Igora Bendíka (SaS) a krajských poslancov SaS Vladimíra Slobodu a Jána Karmana, že tender na technológie do Divadla Aréna v Bratislave je šitý na mieru pre konkrétneho dodávateľa. Taktiež nesúhlasí s tvrdeniami o predčasnom obstarávaní týchto technológií.

"Pri takomto type rekonštrukcie je bezpodmienečne nutné najprv obstarať technológiu a až následne stavbu," uviedla pre TASR hovorkyňa BSK Lucia Forman.

Nákup technológií súvisí s pripravovanou rekonštrukciou divadla. BSK argumentuje, že súťaž na ich dodanie bolo možné vyhlásiť na základe štúdie zmeny technologického vybavenia inscenačného priestoru. Taktiež aj na základe odovzdanej časti projektovej dokumentácie v rozsahu špecifikácie technológie. "Z tohto dôvodu bolo možné vypísať verejné obstarávanie na dodávku technológie. Projektová dokumentácia bola vypracovaná a dodaná," podotkla Forman.



Realizačný projekt je podľa jej slov potrebný pre výber dodávateľa stavby, nie pre výber dodávateľa technológie. Projekt má byť dokončený následne po tom, ako bude vysúťažená technológia, ktorá má byť počas rekonštrukcie divadla následne inštalovaná. "Práve preto je jednou z podmienok verejného obstarávateľa etapovité dodávanie technológií, teda v súlade s priebehom rekonštrukcie," spresnila hovorkyňa.

Podpredseda a poslanci BSK upozornili, že v súťažných podkladoch pre dodanie technológie sa nachádza okrem približne 200-položkového výkazu výmer aj podrobná technická špecifikácia jednotlivých prvkov. Tá je podľa nich akoby vystrihnutá z technických listov jednotlivých výrobkov od konkrétnych výrobcov. Zároveň upozornili, že v oznámení o vyhlásení verejného obstarávania sa nachádza aj požiadavka, ktorou je predloženie údajov o minimálne jednej zákaze v hodnote jeden milión eur bez DPH v obdobnej stavbe či oblasti. "My vieme o jednej takejto firme, a to Váhostav-SK Juraja Širokého," povedal Karman. Spoločnosť Váhostav-SK to však odmieta. Ako pre TASR uviedla, ponuku v tejto súťaži nepodala a súťaže sa teda ani nemohla zúčastniť.

BSK tvrdí, že zákon o verejnom obstarávaní ukladá verejnému obstarávateľovi povinnosť spracovať súťažné podklady a definovať technické parametre zákazky čo najpodrobnejšie, jasne a zreteľne. "Tak, aby uchádzač jednoznačne vedel predložiť ponuku v súlade s požiadavkami verejného obstarávateľa," podotkla Forman. Pri voľbe samotného postupu verejného obstarávania bol podľa nej použitý najtransparentnejší postup, ktorým je elektronické verejné obstarávanie nadlimitnej zákazky zverejnené vo Úradnom vestníku EÚ. BSK upozorňuje, že táto súťaž nie je viazaná na územie SR a o zákazku sa teda majú možnosť uchádzať všetky spoločnosti z priestoru Európskej únie.

Zastupiteľstvu BSK bola vo februári predložená komplexná a podrobná informácia o priebehu rekonštrukcie Divadla Aréna. Začiatkom budúceho týždňa prebehne rokovanie pracovnej skupiny na prípravu verejného obstarávania na rekonštrukciu divadla s výrobným výborom k realizácii projektovej dokumentácie, ktoré zhodnotia celkový stav projektu rekonštrukcie. "Taktiež prijmú odporúčania vo vzťahu k procesu rekonštrukcie, ktoré budú predložené finančnej a majetkovej komisii zastupiteľstva BSK," uviedla Forman.