Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Do prevádzky sa vracia loď Kriváň, podieľala sa na záchrane 160 ľudí

Na archívnej snímke múzeum a reštaurácia na lodi Kriváň. Foto: TASR - Vladimír Benko

Podľa envirorezortu predstavovali celkové náklady na dokončenú rekonštrukciu 33.000 eur.

Bratislava 19. apríla (TASR) – Loď Kriváň sa vrátila do prevádzky po niekoľkomesačnej rekonštrukcii. Jej koniec vyšiel podľa Slavomíra Helda z Odboru komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR symbolicky na siedme výročie zrážky dvoch plavidiel na Dunaji. Práve Kriváň sa vtedy podieľal na záchrane 160 zahraničných turistov.

„Plavidlo Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) si zaslúžilo rekonštrukciu. Aj udalosti spred siedmich rokov poukazujú na jej význam. Rovnako si vážim, že dominantnú časť opráv realizoval štátny podnik, čím sa podarilo ušetriť veľkú časť nákladov," vyhlásil minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd).

Podľa rezortu predstavovali celkové náklady na dokončenú rekonštrukciu 33.000 eur. „V rámci rekonštrukcie došlo k výmene lodných vrtúľ, oprave čerpadla, lodného výťahu, revízii tlakových nádob. Zároveň Kriváň aj vynovili, zbavili starého linolea, vymenili drevené obklady. Celkovo na lodi naši kolegovia odpracovali 1600 hodín," informoval riaditeľ SVP, š.p. Bratislava Jozef Dúcz.

Ako uviedlo MŽP, loď sa za svoju 22-ročnú existenciu využívala v krízových situáciách, aj ako reprezentačné plavidlo pre domáce a zahraničné návštevy a verejnosť. Pre ňu bude Kriváň najbližšie prístupný 12. mája počas Dňa otvorených dverí MŽP.

Po zrážke nemeckej nákladnej lode Bavaria s maltskou výletnou loďou Victoria 13. apríla 2011 pri Šamoríne Kriváň zabezpečoval prevoz 160 cestujúcich z maltskej lode na breh.

Osobná loď Kriváň má kapacitu 120 osôb. Bola vyrobená v roku 1996. Jej dĺžka je 38,20 metra, šírka 6,50 metra, maximálna výška 6,78 metra a maximálny ponor 1,20 metra. Loď má dva hlavné motory s výkonom 147 kW.