Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Obyvatelia sa pre petržalskú stavbu Domino obrátili na prezidenta

prezident Andrej Kiska Foto: TASR/Štefan Puškáš

Po tom, čo petržalský stavebný úrad Domino v júni dodatočne povolil, vyše 200 vlastníkov bytov a nebytových priestorov na Jasovskej ulici číslo 2 až 12 podalo odvolanie.

Bratislava 30. októbra (TASR) - Obyvatelia bytov na Jasovskej ulici v bratislavskej Petržalke, ktorým má pred bytovkou vyrásť stavba Domino, sa obrátili na prezidenta SR Andreja Kisku. Napísali mu list, v ktorom ho upozorňujú, že výstavba objektu ich pripraví o dostatok svetla v bytoch. Hlavu štátu žiadajú o pomoc.

Jedna z vlastníčok bytov Monika Voleková vraví, že obyvatelia v liste prezidenta podrobne informovali, prečo s výstavbou nesúhlasia, aké kroky urobili od októbra minulého roka, keď sa projekt začal a v prílohe uviedli rozsiahly faktografický materiál. "Občania veria, že pán Andrej Kiska využije svoju autoritu najvyššieho ústavného činiteľa a príde k náprave," uviedla Voleková.

Domino dodatočne povolili

Po tom, čo petržalský stavebný úrad Domino v júni dodatočne povolil, vyše 200 vlastníkov bytov a nebytových priestorov na Jasovskej ulici číslo 2 až 12 podalo odvolanie. Objekt na Jasovskej ulici má byť totiž posunutý asi o dva metre bližšie k fasáde vedľajšieho bytového domu, ako je v územnom rozhodnutí, namiesto 18,3 metra 16,3 metra. To podľa svetlotechnického posudku, ktorý majú obyvatelia, spôsobí, že sedempodlažný objekt vedľajšiu bytovku zatieni a 11 bytov nebude mať dostatok svetla. "Norma je minimálne 1,5 hodiny denne a tieto byty budú mať 42 minút," podotýka jedna z obyvateliek bytového domu na Jasovskej ulici Žofia Hargašová. Obyvatelia pripomínajú, že tak dôjde k porušeniu ochrany zdravia ľudí a životného prostredia, k zníženiu kvality užívania bytov i k znižovaniu ceny nehnuteľností.

Konatelia nesúhlasia

Podľa konateľov Subcentro sú dnes námietky ľudí neopodstatnené. Odvolávajú sa na to, že petržalský stavebný úrad objekt dodatočne povolil. "Stavba spĺňa zákonom stanovené podmienky a nič nebráni v jej dokončení," tvrdia konatelia. "Stavebný úrad preskúmal stanoviská dotknutých orgánov štátnej správy, najmä svetlotechnické pomery, ktoré spochybňovali niekoľkí nespokojní obyvatelia. Regionálny úrad verejného zdravotníctva dospel k záveru, že sú splnené všetky príslušné normy, takže nedôjde k obmedzeniu obyvateľov existujúcej bytovky," odkazujú konatelia Subcentra.

Obyvatelia bytového domu dnes čakajú na rozhodnutie Okresného úradu Bratislava, na ktorý sa odvolali. Odvolali sa aj na Najvyšší súd SR, bratislavský Krajský súd ich totiž podľa Volekovej neuznal za účastníkov konania. Rozhodnutie Najvyššieho súdu SR zatiaľ nedostali. "Účastníkmi konania sú podľa Krajského súdu vlastníci nebytových priestorov a vlastník pochôdznej terasy, teda magistrát hlavného mesta," uviedla Voleková.

Petržalský stavebný úrad zastavil práce na Domine ešte v zime. Vlani totiž na základe štátneho stavebného dohľadu zistil, že firmy Subcentro a Aquaterm stavajú objekt v rozpore so stavebným povolením. Stavebníci potom podali žiadosť o vydanie dodatočného povolenia. "Stavebný úrad zistil, že dokončením stavby nie sú ohrozené záujmy chránené stavebným zákonom, predpismi vydanými na jeho uskutočnenie a osobitnými predpismi," uvádza mestská časť vo zverejnenom odôvodnení. Stavebný úrad vraj v priebehu konania o dodatočnom povolení nezistil dôvody, ktoré by bránili vydaniu dodatočného povolenia.