Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Prípad korupcie exstarostu Devínskej Novej Vsi ukončili dohodou

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Bývalý starosta bol obvinený od marca 2017. Korupcie sa mal dopustiť ponúknutím úplatku 5000 eur zamestnancovi z odboru starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu v Bratislave.

Bratislava 16. decembra (TASR) – Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku schválil dohodu o vine a treste v prípade obvinenia bývalého starostu bratislavskej Devínskej Novej Vsi Milana Jambora z prečinu nepriamej korupcie spolupáchateľstvom. Stalo sa tak ešte 28. novembra, teda deň po ustanovujúcom zastupiteľstve mestskej časti, na ktorom odovzdal exstarosta vedenie devínskonovoveskej samosprávy Dáriusovi Krajčírovi.

"Súd uložil obvinenému peňažný trest 3000 eur," uviedla pre TASR hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Dohoda je právoplatná a voči nej nie je možné odvolať sa. "Trest zákazu činnosti súd neuložil," odpovedala Kudjáková na otázku, či sa v stanovisku súdu uvádza aj to, či sa starosta mohol opätovne uchádzať o verejnú funkciu. Ten však už v tohtoročných novembrových komunálnych voľbách starostovskú funkciu neobhajoval.

Bývalý starosta bol obvinený od marca 2017. Korupcie sa mal dopustiť ponúknutím úplatku 5000 eur zamestnancovi z odboru starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu v Bratislave za vydanie kladného stanoviska tohto úradu k zhodnocovaniu odpadov mobilným zariadením jednou konkrétnou spoločnosťou.

Už vlani v apríli sa vyjadril, že vzdať sa verejných funkcií dôrazne odmieta, pozastavil však svoje členstvo v poslaneckom Otvorenom klube. Rozhodnutie odôvodnil tým, že sa v celej veci necíti byť vinný. Poslancom, ktorí zvolali v tejto súvislosti aj mimoriadne zastupiteľstvo, pripomenul, že legitimitu mandátu získal vo voľbách od občanov, preto sa bude zodpovedať im, a nie samotným poslancom. Bližšie sa vyjadrovať odmietol.

Poslanecký zbor vtedy žiadal jeho odstúpenie, pretože obvinenia sú vznesené na základe istých dôkazov a predpokladov. Viacerí z poslancov sa nechali počuť, že si nevedia predstaviť, ako chce prvý človek mestskej časti vykonávať ďalej svoju prácu v čase, keď je obvinený z takéhoto činu. Hoci si v tom čase uvedomovali prezumpciu neviny, poukazovali na morálnu úroveň. Pýtali sa, či občania chcú, aby mal starosta obvinený z korupcie slávnostné príhovory v škôlkach, prihováral sa učiteľom, dôchodcom či oceneným občanom, sobášil, viedol zastupiteľstvo, zastupoval mestskú časť v mestskom zastupiteľstve, spravoval peniaze mestskej časti alebo zastupoval samosprávu pri získavaní európskych grantov. Rovnaký názor mali aj viacerí občania, ktorí neskrývali rozhorčenie.