Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Bratislava

I. Plšeková: Bratislava prichádza ročne o viac ako 16 miliónov eur

Iveta Plšeková, archívna snímka. Foto: Iveta Plšeková

Nezávislá kandidátka na primátorku Bratislavy a súčasná viceprimátorka hlavného mesta na to upozornila s tým, že spúšťa petíciu za spravodlivosť pre Bratislavčanov.

Bratislava 11. septembra (TASR) – Bratislava prichádza ročne o viac ako 16 miliónov eur pre chybu, ktorá sa stala počas dobrovoľného sčítania obyvateľov v roku 2011. Upozornila na to v utorok nezávislá kandidátka na primátorku Bratislavy a súčasná viceprimátorka hlavného mesta Iveta Plšeková s tým, že spúšťa petíciu za spravodlivosť pre Bratislavčanov. Vládu, ministerstvo financií, Štatistický úrad SR i parlament chce ňou vyzvať na okamžité vyriešenie tejto nespravodlivosti.

"Vyzývam ňou na podporu každého Bratislavčana, ktorému táto roky páchaná krivda na Bratislave, nie je ukradnutá," skonštatovala Plšeková. Z výsledkov sčítania sa na ďalších desať rokov podľa jej slov vypočítava výška príjmu mesta z podielových daní, ktorá je najdôležitejšou príjmovou položkou v rozpočte Bratislavy. "Znamená to, že za desať rokov prídu Bratislavčania o viac ako 160 miliónov eur," podotkla. Ako tvrdí, po štyroch rokoch ako viceprimátorka pochopila, že ak chce odstrániť túto nespravodlivosť, musí zabojovať o post primátorky. Chlapi na čele tohto mesta podľa nej túto nespravodlivosť nikdy neodstránili. "Všetku špinu zamietli pod koberec a všetko išlo po starom. Preto je čas pre ženskú ruku," uviedla s tým, že vie, v akom stave je Bratislava a vie čo má urobiť.

"Nie som nováčik, ktorý bude potrebovať mesiace na to, aby sa zorientoval. Nebojím sa súčasnej vládnej mašinérie, finančných skupín, oligarchov ani developerov. Som nezávislá. Som pripravená priniesť spravodlivosť, na ktorú má každý Bratislavčan nárok," vyhlásila Plšeková.

O kreslo primátora Bratislavy chce v novembrových voľbách zabojovať okrem Plšekovej aj súčasný primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal, ktorý kandiduje ako nezávislý. Nezávislými kandidátmi sú aj bývalý generálny riaditeľ RTVS Václav Mika a autor i organizátor Korunovačných slávností v Bratislave Miroslav Vetrík. Kandidovať na bratislavského primátora bude aj architekt a hudobník Matúš Vallo, ktorý má podporu mimoparlamentných strán SPOLU – občianska demokracia a Progresívne Slovensko, advokát Jaroslav Brada, kandidát iniciatívy .TERAZ v spolupráci so Stranou moderného Slovenska i predseda mimoparlamentnej strany NAJ Viktor Béreš. Jediným spoločným kandidátom opozície OĽaNO, SaS, Sme rodina a KDH na primátora Bratislavy je súčasný starosta Vajnôr Ján Mrva.