Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Knižnica v Novom Meste začala informovať čitateľov cez sms-ky

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V Bratislavskom kraji ide o premiérový projekt.

Bratislava 17. februára (TASR) – Či už čitateľ prekročil výpožičnú dobu, alebo či sú knihy dostupné – aj o tom bude čitateľov z bratislavského Nového Mesta informovať obecná knižnica cez sms-ky. Chodiť im budú zadarmo a automaticky každému, kto knižnici na seba nechá telefonický kontakt. V Bratislavskom kraji je novomestská knižnica prvou verejnou, ktorá spúšťa takýto projekt. TASR o tom informoval komunikačný manažér novomestskej samosprávy Ján Borčin.

Ak bude mať čitateľ záujem o konkrétny knižničný titul, ktorý je práve požičaný, zarezervuje si ho v knižnici cez svoju čitateľskú kartu. "V okamihu, keď sa titul vráti, bude prvému čitateľovi v poradí, ktorý má na daný titul rezerváciu, automaticky odoslaná sms správa," priblížila riaditeľka novomestskej knižnice Jana Vozníková.

Cez sms-ky bude knižnica zasielať aj upomienky čitateľom, ktorí prekročili výpožičnú dobu. Knižnica tak podľa riaditeľky ušetrí na poplatkoch za poštovné. "Cena sms cez systém je pre nás symbolická. Doterajšie poplatky za prekročenie výpožičnej doby nám nepokrývali náklady na poštovné pri písomnom zasielaní upomienok," vysvetlila Vozníková.

Funkciu zasielania sms notifikácií umožnila nová verzia knižnično-informačného systému. V ďalšej etape má Knižnica Bratislava – Nové Mesto zasielať upozornenia mailom.

Knižnica podľa samosprávy pokračuje v elektronizácii svojich služieb a v priebehu marca bude na centrálny server napojená aj posledná pobočka na Jeséniovej ulici. Čitateľom má byť k dispozícii aj nová webová stránka knižnice, na ktorej budú môcť sledovať svoje čitateľské kontá.