Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Mestská knižnica vyzýva ľudí, aby nechcené knihy priniesli do burzy

Verejná knižnica, ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Zbiera ich totiž do aprílovej Bratislavskej burzy kníh, kedy môžu čitatelia kúpou knihy pomôcť nevidiacim.

Bratislava 8. februára (TASR) – Bratislavská mestská knižnica opäť vyzýva ľudí, aby doniesli knihy, ktoré už doma nechcú či nepotrebujú. Zbiera ich totiž do aprílovej Bratislavskej burzy kníh, kedy môžu čitatelia kúpou knihy pomôcť nevidiacim. Na plnohodnotné zorganizovanie burzy však knihy vyradené z fondov bratislavských knižníc nestačia.

"Ak máte doma knihy, ktoré zaberajú veľa miesta, alebo ktoré už nepotrebujete, prineste ich k nám do mestskej knižnice na ľubovoľné pracovisko," vyzýva Bratislavčanov Zuzana Liptáková z mestskej knižnice. Na nádvorí Klariskej ulice si ich tak budú môcť záujemcovia na jar kúpiť za symbolickú cenu a svojím príspevkom zároveň pomôcť.

"Výslednú sumu z predaja kníh použije mestská knižnica na zakúpenie zvukových kníh pre Oddelenie nevidiacich a slabozrakých na Klariskej ulici, kde poslúžia zrakovo znevýhodneným občanom," vysvetlila Liptáková. Peniaze z burzy kníh aj v minulých rokoch podľa jej slov použili na rozšírenie ponuky zvukových nahrávok pre zrakovo znevýhodnených čitateľov, revitalizáciu fondu Oddelenia pre nevidiacich a slabozrakých a tiež na posun k modernejším formátom - ako sú zvukové knihy na CD a mp3.

Bratislavčania môžu knihy nosiť na pobočky knižnice na Laurinskú, Klariskú a Kapucínsku ulicu v pondelok až v piatok od 8.00 do 19.00 h.

Deviaty ročník Bratislavskej burzy kníh organizuje Mestská knižnica v Bratislave v spolupráci so Staromestskou knižnicou, Knižnicou Ružinov, Knižnicou Bratislava – Nové Mesto, Miestnou knižnicou Petržalka, ale aj s menšími miestnymi bratislavskými knižnicami. Uskutoční sa v apríli v rámci dní otvorených dverí samosprávy Bratislava pre všetkých.