Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Mláďatá kane popolavej zachránili pred kombajnom

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Kane teraz čaká cesta do Afriky, kde prečkajú zimu.

Bratislava 17. augusta (TASR) - Najohrozenejší dravec na Slovensku, kaňa popolavá, často hniezdi na obilných poliach. Mláďatá, ktoré v čase žatvy ešte nevedia lietať, môžu ohrozovať kombajny. Ochranári preto hľadajú kanie hniezda a v spolupráci s poľnohospodármi ich obkolesia pletivom a označia. Tento rok sa im takýmto spôsobom podarilo zachrániť osem mláďat. Jedno z hniezd však našli deň pred žatvou.

Hľadanie kaních hniezd je podľa ochranárov zdĺhavá a v letných horúčavách namáhavá činnosť. "Tento rok sa nám podarilo dohľadať na západe Slovenska deväť párov, z ktorých zahniezdilo šesť. Úspešné však boli len tri páry, tie vychovali celkovo osem mláďat. Nájsť to správne miesto uprostred poľa s rozlohou desiatok až stoviek hektárov však nie je jednoduché," priblížil Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku (RPS).

Organizácia po nájdení hniezda spolupracuje so Štátnou ochranou prírody (ŠOP) SR a poľnohospodármi. "V prípade, že mláďatá ešte nevedia lietať, postavíme okolo hniezda ohradu z pletiva s rozmermi 4 x 4 metre. Na koly nastriekame farbu, ktorá upozorní kombajnistov na prítomnosť hniezda, vďaka čomu ho obkosia. Po žatve okolie hniezda zabezpečujeme pachovými odpudzovačmi proti predátorom," pokračoval Veselovský. Dodal, že poľnohospodári, s ktorými sa stretli, sú maximálne ústretoví a dokonca aktívne pomáhajú pri ochrane hniezd.

"To, že si naše polia vybral taký vzácny druh, vnímame pozitívne, nie ako obmedzenie. Usmernili sme naše plány ohľadom žatvy. Neboli s tým žiadne problémy a sme radi, že mláďatá úspešne vyleteli aj vďaka nám," uviedol Roman Krúpa, hlavný agronóm Poľnohospodárskeho družstva Devio Nové Sady.

Kane teraz čaká cesta do Afriky, kde prečkajú zimu. "Veríme, že na jar sa opäť vrátia a ešte dlho budú zdobiť našu oblohu. Kaňa popolavá je krásny, elegantný dravec. Štíhle telo, úzke krídla a nízky kolísavý let pri hľadaní koristi ju odlišujú od iných druhov dravcov," uzatvoril Veselovský.