Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Bratislava

Envirorezort vykúpil ďalšie pozemky pod skládkou vo Vrakuni

Na archívnej snímke územie s monitorovacím vrtom na bývalej skládke Chemických závodov Juraja Dimitrova v bratislavskej Vrakuni v Bratislave. Foto: TASR - Dano Veselský

Rozloha skládky, ktorá sa nachádza na rozhraní bratislavských mestských častí Vrakuňa a Ružinov, je približne 4,65 hektára. Je na nej zhruba 120.000 kubických metrov odpadu.

Bratislava 23. apríla (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR odkúpilo do vlastníctva štátu pozemky v bezprostrednej blízkosti skládky v bratislavskej Vrakuni za vyše 113.000 eur. Uzavrelo zmluvy s dvoma spoločnosťami na odkúpenie takmer 7300 štvorcových metrov. TASR o tom informoval odbor komunikácie MŽP.

Rezort podľa šéfa MŽP Tomáša Tarabu (nominant SNS) dobieha neschopnosť exministra Jána Budaja, ktorý nevyvlastnil pozemky pod envirozáťažou. "Predošlé vedenie rezortu pod Budajom nezaplatilo načas poplatok za vyvlastnenie pozemkov, čím spôsobili odklad projektu sanácie. Súčasné vedenie envirorezortu uskutočňuje aktívne kroky na vyhodnotenie celkovej právnej a finančnej situácie ohľadom riešenia situácie s envirozáťažou vo Vrakuni," podotkol.

Kúpna cena pozemkov, ktoré MŽP nakúpilo od spoločností JAN.SON a FISEBI, bola odvodená od znaleckého posudku. Ten v septembri minulého roka vypracovala Slovenská technická univerzita v Bratislave.

Rozloha skládky, ktorá sa nachádza na rozhraní bratislavských mestských častí Vrakuňa a Ružinov, je približne 4,65 hektára. Je na nej zhruba 120.000 kubických metrov odpadu, ktorý tam vyvážali z chemických závodov v 60. až 80. rokoch minulého storočia. Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Kontaminačným mrakom je zasiahnutá Vrakuňa, Podunajské Biskupice a Ružinov. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.