Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Na Katedre intermédií VŠVU bude hosťovať moldavský profesor P. Braila

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Braila, v súčasnosti pôsobiaci v Berlíne, sa vo svojej tvorbe venuje rôznorodým témam, častokrát spojeným s Moldavskom či s inými postsocialistickými krajinami.

Bratislava 10. septembra (TASR) - V nasledujúcom zimnom semestri privíta Vysoká škola výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave vo svojich profesorských radoch vizuálneho umelca Pavla Brailu. Stane sa tak štvrtým zahraničným hosťom vyučujúcim na vysokej škole. TASR o tom informovala jej PR manažérka Barbora Komarová.

Braila, v súčasnosti pôsobiaci v Berlíne, sa vo svojej tvorbe venuje rôznorodým témam, častokrát spojeným s Moldavskom či s inými postsocialistickými krajinami. Umelec známy najmä vďaka svojmu dielu The Golden Snow of the Sochi Olympics, bude o svojej práci s médiami prednášať v akademickom roku 2019/2020 na Katedre intermédií.

“Myslím si, že dnešný umelec je istým spôsobom synkretická osobnosť, ktorá žije svoj život absorbujúc množstvo rôznorodých vplyvov – umenie, vedu, hudbu, politiku, domáce práce. Život sám o sebe sa stáva hlavným umeleckým projektom. Artefakty, ktoré sa objavujú počas tohto procesu, sú stopami alebo pozostatkami, rovnako ako odtlačky prstov – sú určitým vedľajším produktom a znakom tohto života,“ hovorí o svojej práci Braila.

Program hosťujúcich profesorov sa realizuje vďaka projektu Podpora procesu internacionalizácie VŠVU v Bratislave s finančnou podporou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.