Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Obžaloba na starostu bratislavskej Devínskej Novej Vsi je už na ŠTS

Ilustračné foto Foto: TASR

Korupcie sa mal dopustiť ponúknutím úplatku 5000 eur zamestnancovi z odboru starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu v Bratislave.

Bratislava 13. augusta (TASR) – Špecializovaný trestný súd (ŠTS) potvrdil podanie obžaloby na starostu bratislavskej Devínskej Novej Vsi (DNV) Milana J. Tú podal prokurátor ešte v piatok (10.8.) na celkovo štyri osoby, ktoré sú obvinené z prečinu nepriamej korupcie spolupáchateľstvom. "Obžaloba bude pridelená zákonnému sudcovi, ktorý po jej preštudovaní rozhodne o ďalšom postupe," uviedla pre TASR hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Starosta Milan J. je obvinený od marca 2017. Korupcie sa mal dopustiť ponúknutím úplatku 5000 eur zamestnancovi z odboru starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu v Bratislave za vydanie kladného stanoviska tohto úradu k zhodnocovaniu odpadov mobilným zariadením jednou konkrétnou spoločnosťou.

Už vlani v apríli sa vyjadril, že vzdať sa verejných funkcií dôrazne odmieta, pozastavil však svoje členstvo v poslaneckom Otvorenom klube. Rozhodnutie odôvodnil tým, že sa v celej veci necíti byť vinný. Poslancom, ktorí zvolali v tejto súvislosti aj mimoriadne zastupiteľstvo, pripomenul, že legitimitu mandátu získal vo voľbách od občanov, preto sa bude zodpovedať im, a nie samotným poslancom. Bližšie sa vyjadrovať odmietol.

Poslanecký zbor žiadal odstúpenie starostu, pretože obvinenia sú vznesené na základe istých dôkazov a predpokladov. Viacerí z poslancov sa nechali počuť, že si nevedia predstaviť, ako chce prvý človek mestskej časti vykonávať ďalej svoju prácu v čase, keď je obvinený z takéhoto činu. Hoci si uvedomovali prezumpciu neviny, poukazovali na morálnu úroveň. Pýtali sa, či občania chcú, aby mal starosta obvinený z korupcie slávnostné príhovory v škôlkach, prihováral sa učiteľom, dôchodcom či oceneným občanom, sobášil, viedol zastupiteľstvo, zastupoval mestskú časť v mestskom zastupiteľstve, spravoval peniaze mestskej časti alebo zastupoval samosprávu pri získavaní európskych grantov. Rovnaký názor mali aj viacerí občania, ktorí neskrývali rozhorčenie.