Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Bratislava

Prezident má byť podľa Bratislavčanov morálnou a spájajúcou autoritou

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Daniel Stehlík

Preto by nemalo byť nikomu jedno, kto zastáva tento post.

Bratislava 6. apríla (TASR) - Prezident by mal byť morálnou, ale aj veľmi prirodzenou autoritou, ktorá národ spája. Napriek tomu, že má predovšetkým protokolárnu funkciu, má aj veľmi dôležité kompetencie. Preto by nemalo byť nikomu jedno, kto zastáva tento post. Zhodujú sa na tom Bratislavčania, ktorí prišli v sobotu do volebných miestností v rôznych mestských častiach.

"Pre mňa určite nie je jedno, kto bude prezidentom a nemalo byť jedno ani ostatným voličom. Prezident nás totiž nereprezentuje doma, ale aj v zahraničí. Nechcem sa hanbiť za našu hlavu štátu," uviedol pre TASR Staromešťan Marián.

Pripomína viaceré veľmi dôležité kompetencie, napríklad možnosť vetovať zákon, čiže schválený zákon v Národnej rade SR vrátiť na opätovné prorokovanie poslancom. Druhou kompetenciou je možnosť nechať posúdiť zákon Ústavnému súdu SR. Prezident by mal byť podľa neho tolerantný, empatický, slušný, trpezlivý, načúvajúci a pokorný.

S tým súhlasí aj Petržalčanka Jana, ktorá zdôrazňuje najmä toleranciu, rešpekt a múdrosť. "Dobrý prezident zmierňuje, ak v spoločnosti vládne napätie. Má odvahu podporiť dobré veci a aj dostatočnú priebojnosť upozorniť na tie zlé a vyvinúť tlak, aby sa zmenili," povedala pre TASR. Zaujímať by sa mal tiež o témy, ktoré v spoločnosti rezonujú alebo by mali rezonovať, svojím postojom by mal ísť zároveň ľuďom príkladom, kam máme ako národ, aj ľudsky, smerovať.

Dôležitosť funkcie prezidenta vníma aj Karlovovešťan Štefan. Je podľa neho dôležité vybrať človeka, ktorý bude dôstojne reprezentovať štát. "Ale aj zvažovať, ktorý zákon podpíše, vráti do parlamentu alebo nechá posúdiť Ústavným súdom," poznamenal pre TASR. Za nemenej dôležité považuje, aby to bol slušný a čestný človek.

Voľby prezidenta, rovnako ako akékoľvek voľby, sú v demokracii dôležité aj pre Petržalčana Michala. "Demokracia sama vychádza z volieb. Ak niekto ignoruje voľby, ignoruje demokraciu. Nevoliť znamená absolútne nevyužívať jedinú cestu k demokracii, ktorú máme," uviedol pre TASR.

Určite by podľa neho nemalo byť jedno, akého má krajina prezidenta. V istom smere by mal byť pre občanov morálnym vzorom. Mal by mať tiež primerané vzdelania či byť schopný kooperácie. "Ľudia potrebujú prezidenta, ktorý im nemaľuje krásnu budúcnosť na základe ich vlastných omylov, ale ukazuje im, akým spôsobom možno prácou na sebe a pre spoločnosť dospieť k lepšej budúcnosti," dodal.