Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Prokuratúra podala obžalobu na bratislavského sudcu Juraja M.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Juraj M je zákonným sudcom, respektíve predsedom senátu vo viacerých mediálne známych kauzách, ktoré sa na tomto nižšom súde nepodarilo za dlhé roky ukončiť.

Bratislava 14. apríla (TASR) - Prokurátor Generálnej prokuratúry (GP) SR už podal na súd obžalobu na dlhoročného bratislavského sudcu Juraja M.

"Prokurátor GP SR podal 30. marca obžalobu na obvineného JUDr. Juraja M., sudcu Okresného súdu Bratislava I, pre skutok právne kvalifikovaný ako prečin marenia úlohy verejným činiteľom. Predmetom skutku sú konania obvineného, ktorými od októbra 2013 do konca apríla 2014 opakovane svojou nečinnosťou spôsobil prepustenie viacerých osôb z väzby na slobodu," uviedla dnes pre TASR hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová. Prokurátor GP SR súčasne s obžalobou podal aj návrh na odňatie trestnej veci Okresnému súdu Bratislava I a pridelenie inému okresnému súdu. "Do súdu sa nebudem vyjadrovať k trestnému konaniu," povedal dnes pre TASR sudca Juraj M.

"Obžaloba z prečinu marenia úlohy verejným činiteľom bola na Okresný súd Bratislava I podaná 10. apríla. Zároveň prokurátor GP SR podal návrh na odňatie a prikázanie veci súdu toho istého druhu a stupňa, pričom GP SR navrhuje, aby vo veci konal súd mimo obvodu Krajského súdu v Bratislave. Zákonný sudca OS Bratislava I, ktorému bola elektronickou podateľňou pridelená predmetná obžaloba, teraz v zmysle paragrafu 23 ods. 1 Trestného poriadku predloží vec Najvyššiemu súdu SR na rozhodnutie o návrhu GP SR o odňatie a prikázanie veci," potvrdil hovorca Krajského súdu (KS) v Bratislave Pavol Adamčiak.

Juraja M. nedávno odvolací päťčlenný senát Najvyššieho súdu (NS) SR odsúdil za prieťahy na 50-percentné zrážky z platu na obdobie šiestich mesiacov. Sudca sa 30. marca na pojednávaní na NS SR priznal k zavineniu prieťahov v šiestich prípadoch.

"Rozhodnutie odvolacieho disciplinárneho súdu zo dňa 30. marca v dvoch návrhoch podaných predsedníčkou Okresného súdu Bratislava I Evou Fulcovou zatiaľ súd nemá k dispozícii. Disciplinárny súd ešte koná v ďalších dvoch disciplinárnych návrhoch ministra spravodlivosti SR, kde je navrhnuté disciplinárne opatrenie - odvolanie z funkcie sudcu," uviedol dnes pre TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. Fulcová po doručení písomne vyhotoveného rozhodnutia odvolacieho disciplinárneho súdu podá ďalší návrh na disciplinárne konanie voči sudcovi s návrhom na disciplinárne opatrenie - odvolanie sudcu z funkcie.

Juraj M., ktorého obvinila GP SR z nečinnosti a ktorý čelí a čelil viacerým disciplinárnym návrhom, je zákonným sudcom, respektíve predsedom senátu vo viacerých mediálne známych kauzách, ktoré sa na tomto nižšom súde nepodarilo za dlhé roky ukončiť.

V niektorých prípadoch zase po dlhých rokoch pojednávaní mu veci odvolací Krajský súd v Bratislave vrátil naspäť na opätovné prerokovanie pre jeho procesné pochybenia. Na nečinnosť sudcu sa sťažovali a poukazovali v minulosti Generálna prokuratúra SR, ministerstvo spravodlivosti či predsedníčka Okresného súdu Bratislava I, ale aj pozostalí obetí i poškodení v prípadoch, ktoré rieši.

Dlhé roky nie je napríklad ukončená kauza brutálnej vraždy v bratislavskej Petržalke, kde bol v roku 2005 zavraždený Michal Horecký a kde figuruje jediný obžalovaný Martin J. Roky sa pojednáva pred senátom Okresného súdu Bratislava I, ktorému predsedá Juraj M., v procese s obžalovaným podnikateľom a bývalým štátnym úradníkom ministerstva privatizácie Ivanom B., ktorý údajne od roku 1998 vymáhal peniaze v mene exlídra ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara a ktorého už v novembri 2009 Juraj M. odsúdil na desaťročný trest. Rozsudok však zrušil v roku 2010 odvolací Krajský súd v Bratislave pre procesné pochybenia sudcu.

Ďalšie mediálne kauzy, v ktorých je predsedom senátu sudca Juraj M., je bankomatový gang Jána G. a autíčkarsky gang Martina R., expriateľa známej slovenskej herečky Karin H. Chybou sudcu Juraja M. sa tento rok dostali na slobodu na istý čas členovia bankomatového gangu, vrátane šéfa Jána G.

Sudca Juraj M. je predsedom senátu aj v prípade dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave, ktorá sa stala v roku 2004. Ide o prípad údajného objednávateľa vraždy Radoslava M. a ďalšieho obžalovaného Róberta M. Nedávno zavinením sudcu sa v tejto kauze zrealizovala zbytočná eskorta banskobystrického bossa Mikuláša Černáka z Ilavy do Bratislavy. Dve členky senátu sa na pojednávanie nedostavili, lebo sudca ich zabudol informovať o termíne procesu.

Sudca Juraj M. je zákonným sudcom aj v prípade docenta Jiřího P. Slovenskej technickej univerzity, ktorý mal obťažovať svoje študentky. Prípad je na súde viac ako štyri roky a celá kauza sa ťahá už od roku 2006.